Lekker een pilsje, maar frappante records

De warmste aprildagen ooit in Nederland geregistreerd. Zaterdag noteerde de thermometer in De Bilt 27,5 graden Celsius, zondag 28,9 graden en gisteren 26,8 graden. „Een enorme uitbijter in de statistieken”, constateert weerman Harry Otten, de directeur van Meteo Consult.

In uw vorig jaar gepubliceerde boek ‘Klimaat in beweging’ voorspelt u dat het op 18 juli 2007 voor het eerst 40 graden wordt in Nederland. Zou dat niet in mei al kunnen gebeuren?

„Ik heb mijn voorspelling onlangs vervroegd. Vrienden van me trouwen op 7 juli, op 7-7-7. Ik heb ze beloofd dat het die dag al 40 graden wordt.”

Het lijkt alsof de wereld op zijn kop staat. Hoe kan het dat het in Zuid-Frankrijk en Spanje aanmerkelijk koeler is dan hier?

„In Frankrijk en Spanje is het extreem nat geweest de afgelopen tijd. Op de Balearen had je zelfs overstromingen. Bij ons is het al een hele tijd droog. Normaal zit in deze tijd van het jaar heel veel vocht in de grond. Als de zon dan schijnt, gaat een hoop energie verloren door het verdampen van dat vocht. Als het vorige week flink had geregend, zou het dezer dagen aanmerkelijk minder warm zijn geweest.”

Zijn dit opwindende dagen voor u?

„Ik neem een extra pilsje en probeer te genieten van de warmte, net als de meeste mensen. Maar tegelijk besef ik dat dit frappante records zijn. Een warmterecord op zich is niet verontrustend. Maar begin januari was het al 15 graden. De uitschieters stapelen zich de laatste tijd op, het begint een patroon te worden. Het moeten wel tekenen zijn van de opwarming van de aarde. Heel zorgwekkend. Dat betekent dat ze in China en India straks last krijgen van chronische droogte, dat de zeespiegel gaat stijgen, enzovoorts. Daar wil ik op een mooie dag als vandaag even niet aan denken.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens