‘Jort heeft een nieuw imago nodig’

Een spijkerbroek aandoen en nieuwe wegen inslaan.

Na Quote moet Jort Kelder zichzelf opnieuw uitvinden.

06-04-2007, AMSTERDAM. JORT Politiemannen dragen gewonden uit de collegezaal van de Universiteit van Virginia. Foto AP KELDER. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Hij kan het weer niet laten. Jort Kelder, zojuist afgezwaaid hoofdredacteur van zakenblad Quote, zal zich komende week vervoegen bij het CWI voor een uitkering. Begeleid door een cameraploegje uiteraard. Zittend achter het stuur van zijn Maserati, kraait hij het al uit van plezier. „Benieuwd hoe ze daarop reageren. Ik word weggehóónd natuurlijk!”

Weerstand oproepen, de boel een beetje opstoken: Jort Kelder is er gek op. De geprofileerde mening, de onafscheidelijke bretels en het geaffecteerde accent zijn z’n handelsmerk. Quote en Kelder, ze plukten er allebei de vruchten van. Dertien jaar lang was hij het gezicht van het blad. Daaraan is nu een einde gekomen. Sinds 1 april is Kelder hoofdredacteur af.

Jort Kelder werd in 1964 geboren in Gouda. Hij was de enige overlevende van een drieling. De twee anderen redden het niet. Jort wel, maar op het randje. Hij heeft twee broers. „Een testosteronrijke omgeving, met de nadruk op het rationele”, omschrijft broer Maarten het gezin. „Maar wel heel liberaal en vrijdenkend.”

Jort was een tenger knaapje. Ook was hij steeds de jongste van zijn klas. „Hij moest altijd op zijn tenen lopen”, zegt Maarten Kelder. „Ik denk dat dat grote invloed op zijn ontwikkeling heeft gehad.” Kelder doorliep zijn studie rechten in Utrecht zonder problemen. Lid van het corps werd hij niet, wel van de JOVD. Daar werd hij in 1988 als secretaris verantwoordelijk voor de voorlichting. Kelder ontplooide zich in die tijd, las fanatiek de krant, werd langzamerhand ad rem.”

„Kelder was toen ook al een tegendraadse jongen”, zegt Mark Rutte, op dat moment voorzitter van de JOVD. „Hij kwam van de rechtse afdeling Het Gooi, maar zelf was hij niet zo rechts.” Ze raakten bevriend. Voor het verenigingsblad De Driemaster schreef hij vileine stukjes over politici. Een interview met het liberale Kamerlid Jos van Rey, waarin deze een paar opmerkelijke uitspraken deed over onder meer de toelaatbaarheid van prostitueebezoek voor Kamerleden, haalde de landelijke pers. Een carrière in de journalistiek was een logisch vervolg. Bij een sollicitatie bij NRC Handelsblad gedroeg hij zich „iets te zelfverzekerd”, gaf hij later zelf toe. Hij werd afgewezen. Hij probeerde het bij Quote. Daar lukte het wel.

Quote bestaat dan pas een jaar of drie. Een blad dat in essentie maar over één ding gaat: mensen met geld. Het lijfblad van de ‘young urban professional’ (yup). Kelder maakt snel carrière bij Quote. Al in 1993, 28 jaar oud, wordt hij hoofdredacteur. verandert het blad sterk. Quote wordt een blad met leuke dingen voor ambitieuze mensen. Een blad over de gein van het rijk zijn. Soms is het allemaal een beetje plat, geeft Yvo van Regteren Altena, journalist bij Quote, toe. „Quote is gebonden aan Nederland, echte society hebben we hier niet. Je draait dus een beetje rond in de kringen van de beursbengels, de vastgoedjongens en de ict-ondernemers.”

Niettemin scoort Quote ook regelmatig met opzienbarende scoops. Reputaties tellen niet. Onder anderen de Fenteners van Vlissingen, Nina Brink en Roel Pieper maakten kennis met het ‘bijtertje onder de zakenbladen’. Vleeshandelaar Eddy de Kroes werd gearresteerd nadat Quote onthulde dat hij nog gevangenisstraf tegoed had, waarna justitie hem overigens weer moest laten gaan. De oplage steeg onder Kelder van ongeveer 30.000 tot ruim 56.000 in 2006.

Op de redactie zorgt Kelder voor een anarchistische sfeer. Toen een sollicitant eens in de wachtruimte zat, dook Kelder ineens plotseling ‘boe!’ roepend achter een plantenbak op. Om de aspirant-redacteur te testen.

Een minder bekende eigenschap van Kelder is zijn generositeit, zegt iedereen die hem kent. Vorig jaar werd Quote Media verkocht. Kelder kon zijn aandelenpakket van 3 procent verzilveren. Het leverde hem zo’n zes ton op. „Dat de redacteuren met lege handen stonden, vond hij onrechtvaardig”, zegt journaliste Machteld Vos. Dus trakteerde hij 25 (oud)-redacteuren op een vakantie in een vijfsterren-resort in Kenia.

Maar Kelder kan ook bot zijn. Ook zijn beste vrienden moeten tegen een stootje kunnen. Daar kan Mark Rutte over meepraten. Alle Nederlandse politici waren „seksloos”, Rutte incluis, zei Kelder vlak voor de verkiezingen in het programma Pauw en Witteman. Rutte: „Ik vond het wel vervelend, dat heb ik hem ook gezegd.” Kelder kreeg zelf ook klappen te incasseren. In 2003 werden schoten afgevuurd op de redactie en op de slaapkamer van het zoontje van Quote-uitgever Van den Biggelaar.

Door zijn scherpe en compromisloze uitspraken heeft Kelder een rechts imago. Maar zo rechts is hij helemaal niet, vindt Hubert Smeets, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer: „Op immaterieel gebied is hij juist heel liberaal. Over immigratie zal je hem nooit horen klagen, dat is geen issue. Daarin is hij heel Amerikaans: als je voor jezelf kunt zorgen, mag je hier zijn.” Kelder is ook vegetariër, zijn vriendin Georgina Verbaan is lijstduwer voor de Partij van de Dieren. Maar tot afstand doen van zijn Maserati (rijdt 1 op 5) heeft zijn milieubewustzijn nog niet geleid.

Kelder gaat nu waarschijnlijk iets in de media doen. Maar kan Kelder loskomen van zijn imago? Eric Smit, ook journalist bij Quote: „Het kost veel tijd om Zijne Exuberantie Kelder te zijn. Hij zou eens een spijkerbroek aan moeten trekken, nieuwe wegen inslaan. Jort Kelder opnieuw uitvinden, dat is de grote uitdaging waar hij voor staat.”

Lees meer over het afscheid van Jort Kelder bij Quote op: www.quotenet.nl/2007/04/02/