Je bent jong, voorspelbaar

Granta nr 97. Best of Young American Novelists 2. Granta, 352 blz. €14,99

**---

Op de eerste lijst van jonge Amerikaanse schrijvers die het Britse tijdschrift Granta elf jaar geleden publiceerde, stonden Jeffrey Eugenides, Jonathan Franzen, David Guterson en Lorrie Moore. De Granta-lijst kan voor schrijvers dus een paspoort naar een grootse toekomst zijn. Maar sommige auteurs op de nu verschenen nieuwe lijst, zoals Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss en Gary Shteyn-gart, hebben zo’n paspoort allang niet meer nodig. Zij behoren al tot de categorie ‘jonge literaire ster’, een categorie die tien jaar geleden overigens nog niet bestond.

Deze bekende namen zijn niet de enige reden dat de nieuwe Granta-lijst zo weinig verrast. Ja goed, danig gepushte schrijvers als Benjamin Kunkel en Marisha Pessl ontbreken, en de multiculturele variatie is nieuw; er staan een Peruaanse, Russische, Indiase, Nigeriaanse en een Thaise Amerikaan op. Maar deze schrijvers hebben de eenvormige, gaandeweg wat voorspelbare voorbeeldigheid van hun verhalen gemeen. Afgewogen en subtiel schrijven bijvoorbeeld de Nigeriaanse Amerikaan Uzodinma Iweala en de uit India afkomstige Akhil Sharma over familietragedies, waarbij het migrantendom op de achtergrond meespeelt. Ook de aanpak van de Chinees-Amerikaanse Yiyun Li (meer informatie over haar bij de beste boeken van de week) is emblematisch voor het proza dat de Granta-jury op prijs stelt.

In een lezing op het literaire festival Winternachten sprak de Indiase auteur Pankaj Mishra zich afgelopen winter uit tegen de globalisering van literatuur. Wie de verhalen van deze in Amerika opgeleide immigranten leest, kan concluderen dat een soort globalisering van goede smaak, van wat goed schrijven is, zich hier al heeft voltrokken.

Slechts een paar verhalen springen eruit, door gekte, passie of een impressionistischer manier van schrijven. Jonathan Safran Foer beschrijft zonder iets te benoemen de relatie tussen een arts en een stervende patiënte. Gabe Hudson beschrijft in de hamerend-grove stijl van de marinier Anthony Swofford (Jarhead) de herinneringen van een soldaat in Irak. En Anthony Doerr munt uit door zijn beschrijving van onmetelijke eenzaamheid, in zijn verhaal over een echtpaar dat vergeefs een kind probeert te krijgen.

Maartje Somers

Meer informatie over Granta 97 en de Best of Young American Novelists: www.granta.com en www.bestyoungnovelists.com.