In Rotterdam dansen alle subculturen apart

Is het Rotterdamse uitgaansleven ‘mixlukt’, met voor elke subcultuur aparte feestjes?

Vanavond vindt er een debat over plaats.

Turkse matinees, zoals deze in Rotterdam, zijn alleen bedoeld voor vrouwen en kinderen. Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 09-03-2007) Turks vrouwen feest. Op dit feest zijn alleen maar vrouwen, bijna allen van Turkse afkomst. Er is een buik danseres en een dans wedstrijd. De muziek is een mix tussen traditionele en moderne Turkse muziek. dansen vrouwen minderheden Turken bijeenkomsten feesten Visser, Dirk-Jan

Speciale feestjes voor blanke, zwarte, Marokkaanse, Aziatische en homoseksuele jongeren. In het Rotterdamse uitgaansleven lijkt een soort ‘party-apartheid’ te heersen: elke subcultuur feest er in zijn eigen hokje.

Is het uitgaansleven echt zo versnipperd geraakt dat jongeren uit verschillende subculturen er niet meer met elkaar in aanraking komen? En: is dat erg?

Vanavond vindt onder leiding van Farid Tabarki van Coolpolitics het debat ‘Mixlukt: iedere subcultuur zijn eigen feestje’ plaats. Deelnemers zijn onder anderen Ted Langenbach, de oprichter van de club Now&Wow, Victor Reijkerz, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, en Krista Schram, auteur van het boek Etniciteit en Uitgaan.

„We willen kijken hoe het ervoor staat met het uitgaansleven van Rotterdam”, zegt Jacqueline Boer van Confetti, de jongerenredactie van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Confetti zag aanleiding voor het debat na uitspraken van Ted Langenbach in Volkskrant Magazine vorige maand. In Rotterdam wordt er ’s avonds niet meer gemixt, stelde hij, terwijl de stad eerder juist veel ruimte gaf aan het experiment.

Boer: „In de jaren negentig werden gesluierde moslima’s per opbod verkocht. Bij wijze van stunt dan. Op feesten werd de draak gestoken met diversiteit. Op een humoristische manier werden de verschillen tussen subculturen getoond. Nu zou dat niet meer kunnen. Mensen hebben langere tenen gekregen.”

Boer constateert ook dat er steeds meer speciale feestjes komen voor verschillende doelgroepen, afgesplitst naar cultuur, etniciteit, geaardheid, leeftijd en levensstijl. Er zijn avonden met raimuziek, die vroeg beginnen en vroeg weer ophouden. Er zijn populaire urban-feesten met hiphop en rap. Andere groepen met hun eigen feesten zijn rockers, danceliefhebbers en Lonsdale-jongeren.

Maar waarom is het erg, iedereen zijn eigen feestje? Boer: „Het uitgaansleven is bij uitstek de plek waar jongeren socialiseren. Als ze ook daar alleen maar in hun eigen kringetje blijven, kan dat leiden tot een gebrek aan kennis van andere groepen en daar kan racisme uit voortvloeien. En het komt de creativiteit ook niet ten goede.”

Toch kunnen speciale, ‘eigen’ feesten voor (sub)culturen ook goed werken, zegt Boer. „Turkse of Antilliaanse jongeren, om maar een voorbeeld te noemen, geven op hun feesten ook uiting aan hun identiteit. En dat is juist heel erg positief. Het zou ook niet wenselijk zijn als alle jongeren onder één grote monocultuur zouden vallen.”

Confetti wil met het debat van vanavond uitvinden hoe het Rotterdamse uitgaansleven er idealiter zou kunnen uitzien. Volgens Boer zijn er genoeg mensen die zien dat subculturen wél met elkaar mixen. Elton Woei, organisator van de Goodtimes Party’s, is er een van. En het filmpje dat Confetti voor het debat over de Rotterdamse partyscene maakte, leverde ook geen somber beeld van totale ‘party-apartheid’ op.

Confetti is bedoeld om Rotterdamse jongeren een podium te bieden, waar ze kunnen praten over wat hen bezighoudt. Eerdere debatten gingen over identiteit. Boer: „Toen hadden we een ook soort weblog, waarop we vragen stelden. Als het nodig is, doen we dat nu weer.” Confetti wil de bevindingen doorgeven aan politieke en maatschappelijke instanties, zodat de stem van jongeren niet verloren gaat.

Wil je het debat ‘Mixlukt: iedere subcultuur zijn eigen feestje’ bijwonen? Reserveer dan via rrkc@rrkc.nl of tel. 010-4333534. De toegang is gratis. Zie voor meer informatie www.rrkc.nl/confetti. Het debat begint om 20.00u. in Zaal De Unie in Rotterdam.