‘Ik houd van reizen en dure whisky’

Ahmed Salama (23) werkt sinds twee jaar als softwareontwikkelaar bij Diginext in Amstelveen.Salaris: 2.200 euro bruto per maandHuur: 400 euro.Boodschappen: 300 euroZijn werkgever vergoedt openbaar vervoer en zijn telefoonrekening.

Je hebt lekker wat te besteden voor een 23-jarige.

„Ja, ik vind het wel goed. Ik zou in de consultancy of als freelancer nog veel meer kunnen verdienen, maar dan heb ik minder vrijheid. Nu werk ik bij een leuk, klein bedrijf, waar ik zelf mijn tijd mag indelen. Bij een consultancybureau zou ik misschien 3.000 euro per maand kunnen verdienen, met een leasebak. Maar dan word je misbruikt, moet je drie maanden in Eindhoven zitten, daarna in Utrecht. Daar heb ik geen zin in. Als freelancer zou ik met vijf klussen per maand 5.000 euro kunnen verdienen, maar dat levert veel stress op. Ik ben pas twee jaar in Nederland. Ik heb mijn opleiding in Egypte gedaan en weet dus niet precies waar ik die opdrachten moet halen. Met deze vaste baan heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil, bijvoorbeeld veel reizen. Ik ben een beetje aan het spelen en doe ondertussen veel ervaring op.”

Wat wil je over tien jaar verdienen?

„Ik ben erachter gekomen dat in Nederland je salaris sterk verbonden is met je leeftijd. Ik denk dat ik over drie jaar wel weer een flinke sprong ga maken, boven de 30.000 per jaar. Daarna wordt het weer even rustig en als ik eenmaal tien jaar ervaring heb, komt er nog zo’n sprong. Dan kan ik leidinggevende zijn. Ik weet niet precies hoeveel ik dan verdien.

„Misschien ga ik wel voor mezelf beginnen. Mijn baas is dertig en heeft een miljoenenbedrijf. Dat wil ik ook wel. En ik heb genoeg ideeën. Ik ben altijd al bezig geweest met computers. Ik was vijftien toen ik naar de universiteit ging, omdat ik jaren heb overgeslagen en omdat er verschil zit tussen het Egyptische en het Nederlandse systeem. Mijn vader vroeg me toen wat ik wilde, misschien was programmeren wel iets voor mij. Ik had door dat daar toekomst in zat, dat ik er geld mee kon verdienen.”

Leef je erg luxe?

„Best wel. Ik heb een mooie laptop, ik hou van dure whisky. Ik ben audiofiel, dus ik heb een goede surroundinstallatie en een mooie versterker. Ik heb laatst gespaard voor een dure gitaar. En ik reis eens per jaar naar Egypte en ik ga vaak naar Frankrijk waar veel vrienden wonen. En ik feest veel. Vooral in de zomer als er festivals zijn. In Egypte heb je geen Dancevalley of Lowlands, daar komt Pearl Jam niet even langs. Ik heb dat gemist, dus als er nu iets voorbijkomt wat ik leuk vind, ga ik erheen.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk