Humanitair?

Stel, je mag kiezen tussen vijf jaar in doodsangst leven in Iran of vijf jaar recreatief pingpongen in een asielzoekerscentrum. Dan pak je je pingpongbatjes natuurlijk meteen in en reis je halsoverkop naar Nederland. Als je geen ondankbare egoïst bent, blijf je ons de rest van je leven dankbaar. Als je na die vijf jaar ook nog een verblijfsvergunning krijgt, huil je tranen met tuiten van dankbaarheid. „Die A-status is triple A voor mij. Ik voel me als een kroonprins met drie gezonde dochters.”

Daarop zoek je een fijne baan als sterilisatieassistente voor een mooi salaris van 1.450 euro per maand, waarmee je ook nog een pensioen opbouwt.

Toch had een Iraanse sterilisatieassistente de gore moed om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die ze leed doordat ze ten onrechte vijf jaar op een verblijfsvergunning had moeten wachten. De medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst hadden een fout gemaakt. Dat gaf de staat overigens ruiterlijk toe.

Maar een excuus was niet voldoende voor de Iraanse. Zij wilde dat de staat de gederfde inkomsten over de vijf jaar vergoedde. Plus een vergoeding van de immateriële schade die ze had geleden vanwege gederfde levensvreugde.

Hoezo gederfde levensvreugde? Was je in Iran dan zo vrolijk? Mocht je daar soms elke dag pingpongen? Stuur de staat liever een boeket bloemen met een bedankkaartje. Zo dacht de staat erover. En dat was ook het standpunt van de Hoge Raad, die afgelopen vrijdag korte metten met de Iraanse maakte. De status van vluchteling krijg je om humanitaire redenen, niet om je spaarrekening te spekken. Gederfde inkomsten eisen over vijf jaar waarin je niet hoefde te werken. Het moet toch niet veel gekker worden. Hij veroordeelde haar tot het betalen van de proceskosten à 5.170,05 euro. Daarvoor had ze 32 tafeltennistafels kunnen kopen. Het zal haar leren.

Overigens: stel, je krijgt ten onrechte geen bouwvergunning en loopt daardoor een belangrijk contract mis. Dan is de staat aansprakelijk voor je gederfde winst. Maar ja, een ondernemer is dan ook een volwaardig burger.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam.