Gouden Zoen voor boek Van de Vendel

Edward van de Vendel heeft de Gouden Zoen 2007 gewonnen met Ons derde lichaam. Het is de derde keer dat Van de Vendel de prijs voor het beste jeugdboek wint.

De CPNB heeft de winnaars van de Zoenen, de prijzen voor boeken voor de leeftijdscategorie 12 tot en met 16 jaar, vanmiddag bekendgemaakt. De Zilveren Zoenen zijn toegekend aan de Zweedse schrijver Mikael Engström voor Dief van de duivel en aan de Belgische Marita de Sterck voor Kwaad bloed.

Het winnende boek van Van de Vendel is een Bildungsroman over een negentienjarige jongen die door het leven wordt overrompeld. Tegen de achtergrond van het songfestival worstelt hij met heftige vriendschappen, de verbroken relatie met zijn minnaar en een instant-succes als artiest.

„Ons derde lichaam is een meeslepend en voor iedereen herkenbaar verhaal over vertrouwen en twijfel, hoop en teleurstelling, maar vooral over een kwetsbare liefde en diep verlangen”, schrijft de jury.

Edward van de Vendel kreeg eerder een Gouden Zoen voor Gijsbrecht (1999) en voor De dagen van de bluegrassliefde (2000), waarop Ons derde lichaam een vervolg is. Van de Vendel is daarmee de enige schrijver die de Gouden Zoen nu drie keer heeft gewonnen.

Marita de Sterck beschrijft in het ‘zilveren’ Kwaad Bloed het ontluiken van een vijftienjarig meisje op een Vlaamse kostschool in 1961. Dief van de duivel van Mikaël Engström is een huiveringwekkend en humoristisch verhaal over drie jongens in een grauwe voorstad.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Kijk niet om van Marijn Backer, Geheime Missie Jericho Rood van Joshua Mowll en DUF, een cultuurtijdschrift voor jongeren van Suzanne Hertogs.

Dreadlocks & Lippenstift, het debuut van de 19-jarige Maren Stoffels, kreeg de Prijs van de Jonge Jury 2007. Dit is de publieksprijs van jongeren zelf.