Dicht bij de Chinezen

Kalm en precies belicht Yiyun Li in haar meesterlijke verhalen, A Thousand Years of Good Prayers (4th Estate, €14,99), de totale omkering van waarden die zich nu in China voltrekt, schrijft Maartje Somers.

‘Het is niet moeilijk te bedenken waarom A Thousand Years of Good Prayers van de Chinees- Amerikaanse schrijfster Yiyun Li afgelopen jaar de Guardian First Book Award won. Het is ook niet verwonderlijk dat Yiyun Li is opgenomen in de lijst van beste jonge Amerikaanse schrijvers die het Britse tijdschrift Granta elk decennium publiceert. Niet alleen schrijft zij fraaie verhalen, voorbeeldig van opbouw en ingehouden van stijl, ook gunt haar bundel de lezer een blik op het intieme leven van hedendaagse Chinezen. U weet wel, het volk dat telkens opduikt in de zin: de Chinezen komen.

‘Dat is bijzonder, want hoe krantencorrespondenten ook hun best doen het leven te beschrijven van individuele Chinezen die hun opstomende economie moeten zien bij te houden, zo dichtbij als deze auteur komen ze doorgaans niet. Yiyun Li is een schrijfster van weinig woorden, maar in die woorden ziet ze kans het allemaal feilloos op je over te brengen.’