deze week uit op dvd

OUR DAILY BREAD

Regie: Nikolaus Geyrhalter, Oostenrijk,Video/Film Express (2005)

Geyrhalter heeft voor zijn commentaarloze documentaire in alle hoeken en gaten van de westerse bio-industrie beelden geschoten die je niet snel vergeet. Dat varieert van iets onschuldigs als een machinale olijfboomschudder tot de zinloze wreedheid van een buizenpostsysteem voor kuikens. Wat nog geen eeuw geleden landbouw en veeteelt zou hebben geheten, is een hightech industrie geworden die uiterlijk meer overeenkomsten met een ziekenhuis dan met een boerderij heeft. De mens heeft zichzelf uit de voedselketen gemanoeuvreerd. Wij zijn geen jager meer en geen prooi, wij zijn de architect van een machine die eten maakt en wij zijn de ontvangers van dat machinevoer.

Grbavica

Regie: Jasmila Zbanic, Bosnië-Herzegovina, Homescreen (2006)

Grbavica is het aangrijpende speelfilmdebuut van Jasmila Zbanic (Sarajevo, 1974) over een moeder, een dochter en een geheim dat met haar vader te maken moet hebben. Sara denkt dat haar vader een shaheed is, een martelaar, die in de strijd tegen de Serviërs is gestorven. Maar waar en wanneer hij dan gesneuveld is, dat weet haar moeder niet. Is het wel waar? Gbravica won op het filmfestival van Berlijn zowel de Gouden Beer, de belangrijkste filmprijs, als de Oecumenische en de Vredesfilmprijs. Het kan een beetje een zijige film lijken, waar de goede bedoelingen van af druipen, maar dat is niet zo. Daar is de film te weerbarstig voor.

Origine

Regie: Keiichi Sugiyama, Japan, Filmfreak (2006) Appleseed

Regie: Shinji Aramaki, JapanFilmfreak (2004)

De Japanse animatiefilms Appleseed en Origine zijn beide fantasy met een gewelddadige inslag en nogal bombastische motieven. Werelden moeten worden gered, oorsprongen gevonden en dat alles gebeurt tegen het decor van futuristische vergezichten. In het geval van Appleseed het ultieme stadium van technologie, bij Origine zijn we in een post-apocalytisch landschap beland. Appleseed is een remake van de succesvolle Japanse anime uit 1988. Met muziek van Basement Jaxx en Paul Oakenfold, als soundtrack te krijgen op de dubbeldisk.

Louis Malle – Collection 2

Video/Film Express

Rijk gevulde dvd-box met de volgende films van de Franse regisseur Louis Malle: Atlantic City (1980), met Burt Lancaster als gangster en Susan Sarandon als croupier, Lacombe Lucien (1974), Oscar-genomineerd oorlogsdrama dat zich afspeelt in de zomer van 1944, Le Souffle Au Coeur (1971), een scabreus ‘coming of age’-verhaal, Le Fue Follet (1963), over een suïcidale schrijver, en Black Moon (1975), een apocalyptische versie van Alice in Wonderland.

Met medewerking van Bas Blokker, Mariska Graveland, Bianca Stigter enAndré Waardenburg.

Lees de volledige recensies op www.nrc.nl/kunst/film