‘De weg naar integratie is vol hobbels’

Imam Ahmed Salam en zijn zoon spraken gisteren met de fractievoorzitters van de Tilburgse gemeenteraad. Ze kwamen tot de conclusie dat de partijen heel anders denken over integratie.

Sheila Kamerman

Dries van Griensven vindt imam Ahmed Salam nou niet direct het ‘toonbeeld van integratie’. Gistermiddag sprak de PvdA-fractievoorzitter, samen met zeven fractievoorzitters uit de Tilburgse gemeenteraad, met de imam en zijn zoon Suhaib Salam.

De politieke partijen hadden de imam uitgenodigd om te praten over zijn bijdrage aan de Tilburgse samenleving. Aanleiding daarvoor was ophef vorige maand toen uitlekte dat burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) tegen de imam had gezegd dat die wegens zijn opvattingen niet in Nederland thuishoort. Salam zou moslims hebben opgeroepen geen belasting te betalen aan het verderfelijke Nederland. Ahmed Salam, die tot een groep conservatieve, salafistische imams behoort, ontkent dat stellig.

Vooraf was Dries van Griensven een beetje bang dat de bijeenkomst zou neerkomen op een lezing over de islam en daar had hij ‘geen zin in’. De fractievoorzitters wilden met de imam en zijn zoon over integratie discussiëren aan de hand van concrete voorbeelden. Mag een islamitische vrouw bijvoorbeeld als verpleegster werken? Jazeker, vond de imam. Maar niet op een gemengde afdeling, met mannen en vrouwen.

Door zijn strikte interpretatie van de islam, zegt Van Griensven, „staat de imam integratie in de weg”. De overige fractievoorzitters sluiten zich daarbij aan. Temeer, zegt Van Griensven, omdat de imam grote invloed heeft onder moslims in Tilburg. „Als hij een vader adviseert om zijn dochter te verbieden bij de marechaussee te werken omdat ze mannen moet arresteren, dan is het waarschijnlijk dat de vader hem volgt.”

Maar dat hij daardoor integratie in de weg zou staan, is volgens de imam niet waar, zegt zijn zoon. „Wij denken dat de essentie van integratie is dat we elkaars religie en cultuur respecteren, inclusief de gewoonten die daarbij horen.” De mono-cultuur van het Nederland vijftig jaar geleden bestaat niet meer, vinden de imam en zijn zoon. Suhaib: „Er wonen een miljoen moslims in Nederland, in de grote steden is de helft van de jongeren van islamitische afkomst. Als je één cultuur opdringt, ontken je de andere culturen.”

Een van de fractievoorzitters zei dat als moslims zo sterk vasthouden aan de eigen cultuur en de gewoonten en voorschriften die daarbij horen, ze een maatschappij binnen een maatschappij creëren. Nee, zegt Suhaib. „Juist door ons op te leggen precies zo te handelen als zijzelf gewend zijn, dus een hand geven en wijn op tafel accepteren, stoot je mensen af. Dan pas creëer je een maatschappij binnen een maatschappij.”

De imam denkt, zegt Van Griensven, dat hij een miljoen moslims in Nederland vertegenwoordigt. Dat is niet zo. Hij is de Staphorster variant.

„Nee”, zegt Suhaib, „we vertellen niet onze persoonlijk mening, wij dragen de zuivere leer uit en kunnen dus best namens alle moslims spreken.” Ondanks alle verschillen die tijdens het gesprek naar voren kwamen, is Suhaib optimistisch. „De weg naar integratie is vol hobbels. We zijn bereid die te nemen.”

Een interview met Ahmed Salam is te lezen op nrc.nl