De armste wijk van ons land ligt in Leeuwarden

De minst welvarende wijk van Nederland is de Vrijheidswijk-West in Leeuwarden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die gisteren zijn gepubliceerd. Het CBS heeft ruim zesduizend buurten naar gemiddeld inkomensniveau van huishoudens (in 2004) vergeleken. Er zijn alleen wijken en buurten van meer dan tweehonderd huishoudens meegerekend.

Vijf andere onderzoeksresultaten:

1 Het gemiddeld besteedbaar inkomen van Nederlandse huishoudens ligt iets boven de 20.000 euro. De Vrijheidswijk-West in Leeuwarden komt niet verder dan 11.500. Daarna volgen Plan-Zuid in Harlingen, Kerkelanden in Almelo, en Presikhaaf II in Arnhem met gemiddeld 12.500.

2 Van de honderd minst welvarende buurten liggen er ruim vijftig in het noorden en oosten van Nederland. Bijna veertig liggen er in het westen.

3 Den Haag heeft de meeste arme wijken, namelijk elf. Daarna volgt Leeuwarden met tien. Rotterdam telt er negen, Almelo acht. Daarna komen nog Arnhem, Dordrecht, Hoogezand-Sappemeer en Enschede.

4 De rijkste buurt van Nederland ligt in Wassenaar en heet De Kievit. Het gemiddelde inkomen ligt boven de 60.000 euro. Daarna volgen Westbroekpark in Den Haag en Villaparken in Hilversum.

5 Van de twintig rijkste wijken in Nederland liggen er vier in Wassenaar, drie in Bussum en drie in Den Haag. Den Haag is de stad met de meeste contrasten in inkomen. De stad kent zowel buurten met lage inkomens (Schildersbuurt, Transvaalkwartier) als wijken met hoge inkomens (Westbroekpark, Duttendel, Benoordenhout).

Bekijk zelf de meest en minst welvarende wijken en buurten van Nederland: www.cbs.nl