CO -discussie bezorgt Philips omzetgroei 2

Philips profiteert van de groeiende belangstelling voor spaarlampen. De omzet van de lichtdivisie van het elektronicaconcern groeide in het eerste kwartaal met 8 procent naar 1,5 miljard euro, vooral door een grotere vraag naar energiezuiniger verlichting.

Dat maakte Philips gisteren bekend bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers. Philips spant zich in om overheden, bedrijven en consumenten te bewegen over te stappen van traditionele gloeilampen en tl-buizen op fluorescente spaarlampen en led-verlichting. Bijkomend voordeel voor Philips is dat de marges bij energiezuinige verlichting hoger zijn. „De verkoop van groene verlichting steeg twee keer zo snel als van gewone verlichting. Ik schat met zo’n 15 procent”, zei financieel directeur Pièrre-Jean Sivignon. Toch daalde het bedrijfsresultaat door reorganisatiekosten van 190 naar 186 miljoen euro.

Voor het hele concern steeg het resultaat voor rente, belasting en afschrijving in het eerste kwartaal met 27 procent naar 875 miljoen euro. Die stijging werd vooral veroorzaakt door verkoop van een belang in de Taiwanese halfgeleiderproducent TSMC.

De omzet van Philips nam in het eerste kwartaal met 3 procent toe tot 6 miljard euro, gecorrigeerd voor valutaschommelingen. Alleen de divisie consumentenelektronica zag haar omzet dalen, met 6 procent naar 2,2 miljard euro.

De snelst groeiende divisie van Philips is huishoudelijke apparaten en gezondheid, waarvan de omzet met 17 procent steeg tot 608 miljoen euro. Volgens Sivignon werd die groei in alle geografische markten geboekt met alle producten zoals scheerapparaten, keukenapparatuur en strijkijzers. „In de tweede helft van het jaar komen we met veel nieuwe producten waarmee we willen profiteren van de gezondheidstrend”, zei hij. Net als op spaarlampen zit daarop een hogere marge. Het resultaat voor afschrijvingen van deze divisie verdubbelde van 55 naar 107 miljoen euro.