Chimp en gorilla geven Ebola door

Rotterdam, 17 april. Het heeft zin om een vaccinatie-programma op te zetten voor de bescherming van gorilla`s en chimpansees tegen het dodelijke Ebola-virus. Met nieuwe argumenten dringt Peter D. Walsh, verbonden aan het Max Planck instituut voor evolutionare antropologie in The American Naturalist (mei) aan op maatregelen. In Gabon en Congo leven sommige van de laatste populaties gorilla`s en chimpansees. Ze worden er bedreigd door Ebola. Epidemieën in de jaren negentig brachten zware schade toe. Vaccinatie zou kunnen helpen, maar het kwam er niet van omdat onvoldoende zicht bestaat op de verspreiding van het virus. Walsh en collega`s ontdekten dat geen lichamelijk contact nodig is voor virusoverdracht. Gorilla`s en chimpansees bezoeken vaak na elkaar dezelfde voedselbomen en kunnen daar besmet raken met virus uit lichaamsvloeistoffen van voorgangers.