Betere therapie tegen maagzweer

De bacterie Helicobacter pylori, die maagzweren en maagkanker veroorzaakt, is beter te bestrijden met drie antibiotica die na elkaar worden gegeven, dan met de gebruikelijke combinatie van twee antibiotica die tegelijkertijd worden geslikt. Dat schrijven Italiaanse artsen in het vandaag uitgekomen Amerikaanse tijdschrift Annals of Internal Medicine.

In een vergelijking van beide methoden verdween de bacterie bij 78 procent met de methode die ook in Nederland standaard is, terwijl de nieuwe aanpak de bacterie bij 91 procent van de mensen uitroeide. Aan de studie deden driehonderd mensen mee.

Helicobacter pylori is een bacterie die in de maag leeft en die voor aanhoudende maagzweerklachten kan zorgen. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat Helicobacter-infecties ook het risico van het ontstaan van maagkanker vergroten. Als een gebruikelijke kuur met maagzuurremmers niet helpt tegen de maagklachten, is het tijd voor een test op de Helicobacter-bacterie. Die is tegenwoordig met een ademtest aantoonbaar. De bacterie is goed uit te roeien met een forse antibioticakuur die steeds in combinatie met een hoge dosis maagzuurremmer wordt gegeven.

Internist en Helicobacter-specialist dr. Wink de Boer, verbonden aan het Ziekenhuis Bernhoven in Oss, prijst de Italiaanse onderzoekers om hun aanpak. „Zij brengen iets nieuws en daar is zeker behoefte aan. In Nederland hadden we een therapie achter de hand voor mensen bij wie de standaardtherapie niet werkte, maar het bismutantibioticum dat we daarvoor gebruikten is van de markt gehaald.”

De Boer vindt wel dat het resultaat nog eens door andere onderzoekers moet worden bevestigd. En hij wijst er op dat in Italië de Helicobacter-bacteriën veel vaker resistent zijn tegen de gangbare antibiotica. De Boer: „In Nederland zijn we in het algemeen veel terughoudender met antibiotica. Helicobacter wordt resistent doordat mensen antibiotica tegen andere ziekten slikken. In Mediterrane landen schrijven artsen bij wijze van spreken antibiotica voor bij ieder kuchje.”