Bernlef schrijft geschenk voor de Boekenweek 2008

Amsterdam, 17 april. Bernlef schrijft het Boekenweekgeschenk van 2008. Dit heeft de CPNB vanmiddag bekend gemaakt. Onder het motto `Van oude menschen De derde leeftijd en de letteren` zal deze 73ste editie ouderdom als onderwerp hebben. Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman (Sint Pancras, 1937), debuteerde in 1960 als dichter en schrijver. Zijn doorbraak naar een groot publiek kwam in 1984 met de roman Hersenschimmen, dat bij de verkiezing dit jaar van het beste Nederlandstalige boek aller tijden, georganiseerd door NPS en NRC Handelsblad, eindigde op de 4de plaats. Zijn romans, novellen, verhalen, essays, poëzie en toneelstukken zijn veelvuldig bekroond. Zo ontving hij in 1994 voor zijn gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs en won hij in 1987 de eerste editie van de AKO Literatuurprijs met Publiek geheim. De verwoording in het motto is ontleend aan de in 1906 verschenen roman Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan van Louis Couperus. De schrijver laat hierin een vrouw terugblikken op haar leven. Met de aanduiding `derde leeftijd` gaat het - aldus Van Dale - om een `oudere levensperiode, vanaf ongeveer 60 jaar`.