Beeld van Nefertite mag Berlijn niet uit

Rotterdam, 17 april. ”Na drieduizend jaar is de oude dame te moe om te reizen.” De Duitse minister van Cultuur, de directeur van het Ägyptisches Museum in Berlijn en de Stiftung Preußischer Kulturbesitz reageren eensgezind op het voorstel van een Hamburgse kunststichting vorige week om de beroemde kalkstenen buste van de Egyptische koningin Nefertite tijdens de verbouwing van het Museuminsel in Berlijn aan Egypte uit te lenen. De tegenstanders zijn waarschijnlijk ook bang dat Nefertite, als ze wordt uitgeleend, niet meer terugkomt. Volgens de minister van Cultuur is de Duitse verwerving van de buste in 1913 rechtsgeldig geweest en heeft Egypte nooit een officieel verzoek om teruggave ingediend. Dat is niet helemaal waar. In de jaren twintig van de vorige eeuw heeft Egypte het beeld al teruggevorderd. De directeur van het Ägyptisches Museum maakte wel een gebaar van goede wil naar Egypte. Hij kondigde de stichting van een Museum van Europese kunst in Alexandrië aan. Als dank voor al die Egyptische kunstschatten die de afgelopen tweehonderd jaar in Europese musea zijn terechtgekomen.