Annan gaat forum voor hulp opzetten

Het gerucht ging al langer, maar nu is het officieel: Kofi Annan, de voormalige VN-secretaris-generaal die tegenwoordig in Genève woont, is bezig een „internationaal humanitair forum” op te zetten.

Dit forum moet de tegenhanger worden van het World Economic Forum in Davos, waar de groten der aarde elke januari naartoe reizen. Het idee is dat de humanitaire week die Annan elke september voor politici, hulpverleners en particuliere donoren als Bill Gates gaat organiseren in Genève – dé humanitaire hoofdstad van de wereld – net zo’n happening wordt.

‘Humanitair Davos’, zoals sommigen de nieuwe club al noemen, is nog in een embryonaal stadium. Het gaat hier om een één-tweetje tussen Annan (69), die op 1 januari bij de VN afzwaaide, en de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey. Calmy-Rey, tevens minister van Buitenlandse Zaken, is een onvermoeibaar pleitbezorger voor Genève. Het is economisch goed voor de stad om zoveel mogelijk humanitaire organisaties te herbergen, die zoveel mogelijk conferenties organiseren. Daarbij zet dit ook het beeld van het neutrale, vredelievende Zwitserland dat Calmy-Rey graag promoot kracht bij. Haar ministerie zou een deel van de kosten van het forum willen dragen. Precieze cijfers zijn niet bekend. Onderdak is al wel gevonden: de oude Villa Rigot, op het VN-terrein tegenover het hoofdkwartier van het Rode Kruis, aan de Rue de la Paix. Inderdaad, de Vredesstraat.

Sommigen vragen zich af wat Genève met dit forum moet: alle belangrijke humanitaire organisaties zitten hier immers al. Anderen denken juist dat Annan, met zijn indrukwekkende adresboek, als geen ander politici en sterren kan aantrekken en zo de aandacht kan vestigen op ziektes, hongersnoden of conflicten die nu vaak vergeten worden.

Zo lijkt Annan, die altijd heeft gezegd dat hij actief wilde blijven, definitief onder de pannen. Van aanvankelijke plannen om een Afrikastichting op te zetten heeft niemand meer iets vernomen. Wel is de Ghanees – die lang in Genève studeerde en werkte, zijn vrouw Nane hier ontmoette en Zwitserland „een beetje mijn tweede thuis” noemt – juryvoorzitter van een nieuwe prijs voor ‘de beste Afrikaanse leider’. Ook zet hij zich in voor het Global Fund voor de bestrijding van ziektes als aids en malaria (ook in Genève), dat hij als VN-chef hielp opzetten.

    • Caroline de Gruyter