Agent die burger kalmeert moet oogcontact maken

Rotterdam, 17 april. Een politie-agent die een hysterische burger wil kalmeren bereikt niets met zijn vermaningen als hij niet ook indringend oogcontact kan maken. Pas als de overspannen burger de agent in de ogen wil blijven kijken kan een geruststellende mededeling overkomen. Onderzoekster Mardi Kidwell (University of New Hampshire) laat dit zien in het tijdschrift Discourse Studies. Zij analyseerde een groot aantal afleveringen van de reality tv-serie Cops die door Fox TV wordt uitgezonden. In het december-nummer beschrijft zij hoe twee agenten erin slagen de hysterische vrouw te kalmeren wier kleinzoon zojuist was neergeschoten. Alle pogingen falen tot één agent haar zachtjes dwingt hem in de ogen te kijken. Ook in heel andere omstandigheden blijkt het maken van oogcontact zeer indringend te zijn.