6 Gruwelen

Op elk woordje een slak leggen wijngaardslak

Managementtaal

www.caspernahon.com/engezinnen.htm

‘We moeten dit voorstel goed aanvliegen in de volgende vergadering. Laten we daarom even alle neuzen dezelfde kant op richten. We denken aan het volgende verbeterparadigma.’ O, de gruwel die managementspeak heet. Holle frasen, foute lolligheid, lege woorden. Kortom: lelijk taalgebruik. Casper Nahon legde een verzameling aan die zó stuitend is, dat het hilarisch wordt. Engezinnen is al een behoorlijk antieke site in internettermen – de laatste update stamt van 2004 – maar helaas is het thema onverminderd actueel. Hoe komen mensen ertoe om termen als ‘funbeleving’ of ‘een stukje meerwaarde’ te gebruiken? Overigens heeft Nahon de strijd tegen de Enge Zin nog niet opgegeven. Hij mailt: ‘Ik heb nog steeds goede voornemens om op korte termijn de bijdragen die de afgelopen jaren binnen zijn blijven komen, op de site te zetten.’ (CJ)