Woede en verdriet bij roemruchte clubs

Supporters van ADO Den Haag en Feyenoord uitten het afgelopen weekeinde hun teleurstelling door beledigende spreekkoren en confrontaties met spelers en trainers. Ze betichtten de clubleiders tevens van wanbeleid.

Woede en verdriet overheersten dit weekeinde in de gelederen van ADO Den Haag en Feyenoord. De Haagse club degradeerde zoals al weken lang was verwacht van de eredivisie naar de eerste divisie. De roemruchte club uit Rotterdam-Zuid leed een forse nederlaag (4-1) tegen Heracles en zakte daardoor naar de zesde plaats, waardoor de kans op Europees voetbal volgend seizoen steeds kleiner wordt.

ADO verloor thuis ten overstaan van de altijd fanatieke aanhang met 2-0 van Roda JC. Massaal verlieten de supporters zaterdagavond een half uur voor het einde van de wedstrijd uit protest het Zuiderparkstadion. Kort daarvoor had Roda-speler Meeuwis uit een strafschop de stand op0-2 gebracht. De supporters uitten hun frustraties over de situatie door in spreekkoren het bestuur te betichten van slecht beleid. Ook spelersmakelaar Rob Jansen, als adviseur aan ADO verbonden, moest het op de tribune in grove taal ontgelden.

De club uit Den Haag promoveerde vier jaar geleden naar de eredivisie. De laatste drie jaar eindigde ADO twee keer vijftiende en één keer veertiende. Dit seizoen won de ploeg slechts drie wedstrijden. Na de winterstop was er geen enkele overwinning. De laatste zege dateert van 16 december (thuis tegen Willem II (2-1). Begin februari diende coach Frans Adelaar zijn ontslag in, nadat supporters het veld hadden bestormd bij de wedstrijd ADO-Vitesse en de coach en zijn familie waren bedreigd. Zijn assistent en oud-speler Lex Schoenmaker volgde Adelaar op, maar kon de ploeg niet meer redden. Hij treedt na dit seizoen terug als hoofdcoach. Schoenmaker treft volgens de fanatieke Haagse aanhang geen blaam. Hij werd zelfs voortdurend bejubeld, als de ‘enige echte man met een ADO-hart’.

In de zomer betrekt ADO Den Haag het nieuwe stadion aan het Prins Clausplein. „Dat is ons geluk bij het ongeluk”, zei algemeen directeur Piet van der Pol. „Daardoor kunnen we met een hogere begroting gaan werken dan dit jaar.” ADO gaat naar tien miljoen euro, één tot anderhalf miljoen meer dan in de nog lopende seizoen. Van der Pol, sinds een half jaar in dienst, becijferde dat dit wel twee keer zo groot is als die van willekeurig welke andere eerstedivisieclub. „Het moet”, zei hij dan ook over de beoogde terugkeer na één seizoen. „Wij hoeven geen spelers te verkopen. Dat is een voordeel. De contracten lopen door en slechts een enkeling heeft voorwaarden gesteld toen hij bij ons tekende.”

Dramatische toestanden ook gisteren bij het stadion van Feyenoord. Ruim honderd woedende supporters blokkeerden de poorten van het stadioncomplex, zodat de zojuist uit Almelo aangekomen spelers en trainers niet met hun auto’s naar huis konden.

De trainers Erwin Koeman en Henk Duut en een aantal spelers gingen daarna met de fans in discussie. Via een hek aan de andere kant van het stadion konden de andere spelers wegrijden. Zowel binnen als buiten de hekken was politie aanwezig, maar deze hoefde niet op te treden. Vorige week ontstond na de 4-0 thuisnederlaag tegen FC Groningen wel een confrontatie tussen de mobiele eenheid en zo’n 600 supporters.

Feyenoord leed tegen degradatiekandidaat Heracles zijn tiende nederlaag van dit seizoen. Voor het eerst sinds 1988 staat de club niet bij de beste vijf van de eredivisie. In 32 wedstrijden kreeg de ploeg al 60 doelpunten tegen. Het doelsaldo is negatief: 54-60. Heracles stond bij de rust op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Friend. Van Hooijdonk bracht Feyenoord nog op gelijke hoogte, maar door Gluscevic, Smit en Friend liep Heracles uit naar 4-1. Door de nederlaag van Feyenoord schoof Heerenveen (3-1 winst bij Willem II) voorbij de club uit Rotterdam naar de begeerde vijfde plaats die uitzicht geeft op de playoffs waar een plaats in de Champions League kan worden verdiend.

Door de overwinning heeft Heracles nog kans op handhaving in de eredivisie. Mede doordat Excelsior thuis met 3-1 van mededegradatiekandidaat RKC verloor. Bij RKC was de 21-jarige Tim Jansen de uitblinker. De spits die afkomstig is van PSV, maakte alle doelpunten.

Zondag speelt RKC in de voorlaatste speelronde thuis tegen Willem II, dat ook nog niet veilig is. Heracles ontvangt Excelsior. RKC, dat zich sinds de komst medio december van Mark Wotte als vervanger van de ontslagen coach Adrie Koster van de laatste plaats ontdeed, treedt woensdag nog in Amsterdam tegen Ajax aan in de halve finale van het Nederlandse bekertoernooi. In de andere halve finale spelen donderdag AZ en NAC tegen elkaar.