Wie koopt ABN Amro? Le Pen en 7 ondeugden

1Een spannende week voor werknemers van en beleggers in ABN Amro. De grootste bank van Nederland heeft zichzelf te koop gezet en voert fusiegesprekken met de Britse bank Barclays. De ‘exclusiviteit’ van die besprekingen loopt woensdag af. Daarna kan de bank ook onderhandelen met andere kandidaten. Volgens Britse kranten overweegt ook de Bank of Scotland een bod op ABN Amro. Volgens analisten kan een overname van de Nederlandse bank het startsein zijn voor een langverwachte golf van grote bankfusies.

2Koningin Beatrix opent woensdag de nieuwe huisvesting van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het grootste fotomuseum van het land is verhuisd naar het gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid. Deze voormalige werkplaats van de Holland Amerika Lijn, een monumentaal pand van Van den Broek en Bakema, is gerenoveerd door het architectenbureau Benthem Crouwel. De openingstentoonstelling, Dutch Eyes, is een thematisch overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

3Wie wordt de opvolger van Jacques Chirac? Zondag is in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezing. De 74-jarige Chirac houdt het na twee termijnen voor gezien en doet niet mee. In de peilingen gaat de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy voorop, gevolgd door de socialistische voorvrouw Ségolène Royal en de ‘alternatieve’ kandidaat van het midden, François Bayrou. Daarachter pas komt pas de rechts-radicale kandidaat Jean-Marie Le Pen, met zijn 78 jaar een generatiegenoot van Chirac. Maar wat zijn de peilingen waard? Totaal onverwacht haalde Le Pen vijf jaar geleden de tweede ronde, waarin de twee kandidaten met de meeste stemmen tegen elkaar uitkomen. Op 6 mei is de tweede ronde.

4De Secretaressedag 2007 donderdag staat dit jaar in het teken van ‘persoonlijke kracht’. Ter voorbereiding beveelt de organisatie de workshop ‘Supersecretaresse in één dag’ aan. Daarin maken cursisten kennis met de ‘7 Ondeugden’. Citaat uit de folder: „Vele leidinggevenden hebben hun secretaresse na kennismaking met de 7 Ondeugden zien opfleuren van een grijze muis tot een stralende krachtige dame om rekening mee te houden.”

Verder deze week, niet vergeten:

morgen wordt bekend wie de auteur is van het Boekenweekgeschenk 2008;

de halve finales van het toernooi om de Gatorade Cup, voorheen de Amstel Cup, daarvoor gewoon de KNVB-beker. Woensdag Ajax-RKC, donderdag AZ-NAC;

bij Christie’s in Amsterdam vrijdag een veiling van honderd oude meesters uit de Goudstikker-collectie.

Samenstelling: Arjen Ribbens