Verstandige afgelasting

De organisatoren van de Rotterdamse marathon gisteren waren beter ingespeeld op hoge temperaturen bij massale sportevenementen dan de leiding van de Nijmeegse Vierdaagse vorige zomer. De gemeente Nijmegen had de Vierdaagse voor wandelaars afgelopen juli al na één dag afgelast nadat daar twee doden waren gevallen en zeker duizend wandelaars bij temperaturen van 33,4 graden oververhit waren geraakt. De Rotterdamse organisatie blijkt te hebben geleerd van de Nijmeegse ervaring en brak de hardloopmarathon ’s middags om half drie al af. Het historische warmterecord voor half april was weliswaar vier tot vijf graden dan de zomerhittegolf in Nijmegen, maar de te leveren prestatie, een hardloopwedstrijd van 42 kilometer, was veel zwaarder. Toen de marathon werd beëindigd, waren de professionele lopers gefinished en zij braken al geen record. De grote massa amateurs was nog onderweg, waarvan sommigen vaak door gebrek aan training al behoorlijk oververhit waren geraakt en soms zelfs naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd. Twee deelnemers moesten zelfs worden gereanimeerd.

Amateurs lopen de grootste risico’s in massale sportevenementen, vooral als ze niet getraind zijn. Uiteraard dragen zij in de eerste plaats de verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid. Wie op de lange afstand gaat wandelen of hardlopen hoort de risico’s te kennen, net als een klimmer die met touw en haken de bergen intrekt. Uiteindelijk kan niemand deze sporters weerhouden als ze ondanks ongunstige weercondities toch doorgaan.

Daarom is het terecht dat justitie de organisatoren van de Nijmeegse Vierdaagse uiteindelijk niet heeft vervolgd voor onvolkomenheden. Een dergelijk evenement zou dan niet meer georganiseerd kunnen worden, omdat het bij het geringste risico niet zou kunnen doorgaan. Een toegewijde amateursporter komt dan nooit meer aan bod. Het aardige van het Rotterdamse marathonevenement is juist dat amateurs in de zelfde wedstrijd kunnen meelopen als internationale profs.

Toch kan de organisatie onervaren sporters tegen zichzelf proberen te beschermen. Door de opwarming van de aarde is de zon in Nederland niet meer altijd de onschuldige, welkome onderbreking van grijze dagen zoals weleer. Bijna jaarlijks worden hitterecords gebroken. De tropische temperaturen brengen tropische risico’s met zich mee waarop veel Nederlanders nog niet zijn ingesteld. Het is verstandig om de zon vaker te mijden.

Toch beschouwen sporters het als een persoonlijke nederlaag als ze op hun eentje met een collectieve prestatieloop moeten ophouden. Vooral bij evenementen waar duizenden mensen zich aan elkaars gedrag oriënteren, ook als dat onverstandig is, moet de organisatie bijtijds kunnen bijsturen. De Rotterdamse organisatoren van de marathon hebben gisteren effectief de professionals van de amateurs kunnen scheiden. Toen de professionals klaar waren, bood de organisatie de langzame amateurs door afgelasting een welkome uitvlucht om zich niet kapot te lopen.