Verhagen tegen komst Haniyeh naar Nederland

Den haag. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is tegenstander van de komst van de Palestijnse premier Haniyeh naar Nederland. Haniyeh is uitgenodigd voor een Palestijns-Europese conferentie over het lot van de Palestijnse vluchtelingen op 5 mei in Rotterdam. Hij heeft nog geen visum aangevraagd. Mocht hij dat wel doen, dan zal Verhagen onderzoeken of dat visum geweigerd kan worden. Dat heeft de minister zaterdag laten weten. De Palestijnse premier is lid van Hamas, een terroristische organisatie die weigert het geweld tegen de staat Israël stop te zetten en die de staat Israël niet erkent. Nederland wil alleen contact onderhouden met Palestijnse bewindspersonen die dat wel doen. Maar Verhagen zou misschien ook binnenlandse overwegingen kunnen gebruiken om geen visum te verlenen. De uitnodiging voor Haniyeh heeft geleid tot vragen uit de Kamer. VVD`er Hans van Baalen vindt de reactie van Verhagen `te slap`. Hij is van mening dat zo`n persoon sowieso nooit een visum zou moeten krijgen en dat daar geen onderzoek voor nodig is. Van Baalen gaat dinsdag in de Kamer vragen stellen over de gang van zaken.