Verhagen: Palestijnse premier land niet in

Minister Verhagen (Buitenlandse zaken, CDA) wil onderzoeken of de Palestijnse premier Ismail Haniyeh de toegang tot Nederland kan worden geweigerd, omdat hij lid is van de Hamas-beweging. Dat heeft Verhagen zaterdag gezegd. Haniyeh heeft een uitnodiging ontvangen voor een conferentie op 5 mei in Rotterdam, maar heeft nog geen visum aangevraagd.

Verhagen had eerder deze maand in de Tweede Kamer aangekondigd, dat leden van de Hamas-beweging die lid zijn van het Palestijnse kabinet, uitgesloten zijn van contacten met de Nederlandse diplomatie en regering. Wel onderhoudt Nederland contact met leden van het Palestijnse kabinet die onafhankelijk zijn of lid van de Fatah-beweging.

Hamas staat op de Europese lijst van organisaties die zich met terreur bezig houden, en erkent evenmin Israël als staat – twee eisen van Nederland en de Europese Unie voor het onderhouden van officiële contacten. Sommige andere EU-landen bepleiten om, nu onder internationale druk Hamas met Fatah in één Palestijnse regering heeft plaatsgevonden en aldus een burgeroorlog-achtige situatie in de Gaza-strook lijkt afgewend, deze regering ook als eenheid te benaderen. Verhagen is het daar niet mee eens.

De conferentie in Rotterdam is georganiseerd door het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS).

VVD-buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen wil dat Verhagen zegt dat Haniyeh als lid van een terroristische organisatie „in de boeien zal worden geslagen als hij komt”.