Turken protesteren tegen Erdogan als presidentskandidaat

Ankara. Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in de Turkse hoofdstad Ankara de straat op gegaan om te verhinderen dat de Turkse premier Tayyip Erdogan zich kandidaat stelt voor het presidentschap. De politie heeft 300.000 demonstranten geteld, de organisatie ruim een miljoen. De betogers scandeerden leuzen als ”we willen geen imam als president”. Veel seculiere Turken vrezen dat premier Erdogan, die zijn politieke carrière als moslimfundamentalist begon, als president zal proberen om het seculiere karakter van de Turkse staat te ondermijnen. De huidige seculiere president Sezer legt op 16 mei zijn functie neer. Hij waarschuwde vrijdag nog dat sinds het ontstaan van de Republiek in 1923 het Turkse secularisme nooit zo in gevaar is geweest als nu. Mocht Erdogan president worden - zijn AK-partij heeft een meerderheid in het parlement - dan zijn zowel het presidentschap als het premierschap in Turkije in streng-gelovige handen.