Turken betogen voor secularisme

Honderdduizenden Turken hebben zaterdag in de hoofdstad Ankara gedemonstreerd voor behoud van het secularisme in Turkije en tegen een mogelijke kandidatuur voor het presidentschap van premier Erdogan. ‘Wij willen geen imam als president’ en ‘Turkije is seculier en zal dat blijven’, scandeerden de demonstranten.

Vanuit heel Turkije waren de deelnemers met bussen naar Ankara vervoerd. Volgens de organisatoren namen een miljoen mensen aan de demonstratie deel, de politie hield het op 300.000. Vorige week waarschuwde president Sezer, die niet opnieuw kandidaat is, dat het secularisme nooit zo in gevaar is geweest als nu.

Vandaag begint de kandidaatstelling voor het presidentschap maar nog steeds is onduidelijk of premier Erdogan president wil worden. Volgens sommige berichten zal hij zijn besluit woensdag bekendmaken – in principe heeft hij daarvoor nog meer dan een week de tijd.

Erdogan begon zijn carrière als moslim-fundamentalist en wordt mede daarom door het seculiere kamp in Turkije verafschuwd. Gisteren zei Erdogan dat „wij” „niet geven om rangen en posities”. „Of je premier bent of president, volgens onze waarden eindig je in een plek van twee vierkante meter als je dood bent.” Erdogan voegde daaraan toe dat dan maar een ding van belang is: „Wat heb je gedaan voor je land, je volk, wat voor diensten heb je verleend?”

In Turkije worden zulke uitspraken tot op het bot geanalyseerd om te ontdekken wat Erdogan nu precies van plan is. Volgens de Turkse pers is de premier begonnen aan een ronde van gesprekken om te kijken hoe zijn kandidatuur ligt. Daarbij zal hij overigens niet spreken met Deniz Baykal, de leider van de oppositionele en streng-seculiere CHP-partij. Mogelijk is de reden daarvan dat diens standpunt over een eventuele kandidatuur van Erdogan toch al duidelijk is.