Toneel Hollandsche Schouwburg terug

In de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam wordt deze maand, voor het eerst sinds 1942, weer toneel gespeeld.

Op twee middagen (27 en 29 april) biedt het huidige herinneringscentrum ruimte aan voorleesvoorstellingen van het stuk Ik ben Nietzsche! van Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen, waarin de auteurs ook zelf meespelen, naast Peer Mascini, Bill van Dijk, Katja Herbers en anderen.

De Hollandsche Schouwburg was vanaf 1893 een populair theater, maar werd tijdens de bezetting gebruikt als opvangruimte voor joden die op transport werden gesteld naar het doorgangskamp Westerbork. Toen de toenmalige eigenaar het gebouw direct na de bevrijding wilde heropenen als theater (onder de naam Piccadilly) steeg een storm van protest op.

In 1958 werd besloten er een monument voor joodse nazi-slachtoffers van te maken.

Ik ben Nietzsche! gaat over Elisabeth Nietzsche, zuster van de negentiende-eeuwse filosoof, die na diens dood met de nazi's sympathiseerde. Het gaat over anderhalf jaar op tournee, als eerste deel van een „trilogie van de waan” waarin ook stukken over Winifred Wagner en Erna Göring volgen.