Televisie Voorkeur

In een humorvolle chaos geven de rechters commentaar op alles en iedereen, proberen ze elkaar vliegen af te vangen en dissen ze anekdotes op naar aanleiding van tevoren bepaalde thema’s. Deze keer betreft het ‘stalken’ en de geschiedenis van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Met o.a. Alain Grootaers, Sven Eeckman en Bert Kruismans (foto) en opperrechter Jo Van Damme. België 2 Canvas 21.45-22.15u.

actualiteiten

EénVandaag. Onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over geldproblemen en dat meer dan de helft rood staat. Maar budgetdeskundige Jet Kremer denkt dat de overheid met haar campagne ‘Blijf positief’ Nederlanders een schuldgevoel aanpraat. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Gast is André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin, die praat over het Rotterdamse project Horizon, waarbij gedragsgestoorde kinderen die voorheen in de gevangenis zaten, in een besloten groep worden opgevangen en begeleid. Zie ook de documentaire later op de avond. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Onder meer een eerder uitgestelde reportage over ladingdiefstallen in het goederenvervoer in Europa. Ze veroorzaken miljoenen aan schade en gaan steeds vaker met grof geweld gepaard. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

0032: Gorcha. Ongeveer één miljoen mensen van allochtone afkomst proberen een leven op te bouwen in België, hun tweede vaderland. Gorcha is in Kazachstan geboren en opgegroeid. Ze keerde haar man, haar familie, haar volk en de moslimcultuur de rug toe. Na zes jaar in België besluit ze om haar negenjarige zoon kennis te laten maken met zijn roots én zijn vader. Ze reist voor één week terug naar Kazachstan. België 1, 20.40-21.30u.

Tegenlicht: Plaats des oordeels: Het nieuwe Midden-Oosten. Het Westen houdt Iran verantwoordelijk voor de chaos in de regio. Een reportage toont hoe dit vijandbeeld zijn stempel drukt op het openbare leven. In februari 2007 worden scholen, moskeeën en overheidsorganen bezocht. Te zien is hoe er in Iran wordt gewerkt aan een antwoord op eventuele buitenlandse agressie. Ned.2, 20.55-21.50u.

Dokument: De besloten groep. Documentaire volgt twee jaar lang twee kinderen van de besloten groep De Horizon in Rotterdam. In deze groep worden jonge kinderen behandeld die voorheen in de jeugdgevangenis zaten. Niet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze met hun ernstige gedragsproblemen niet terechtkunnen in de reguliere instellingen voor jeugdzorg of jeugdpsychiatrie. Ned. 2, 22.50-23.10u.

Dossier 2300: Madonna. Documentaire over het leven van de Amerikaanse popster Madonna. RTL4, 22.55-23.55u.

VPRO’s Import: Cuba, een African Odyssey. Laatste deel van een tweedelige documentaire waarin de koude oorlog onder de loep wordt genomen vanuit het perspectief van Cuba’s bemoeienissen met de revoluties in Afrika. Ned.2, 0.10-1.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast is o.a. de Nederlandse politicus Joost Eerdmans die zijn mening geeft over het ‘ambtenarenoverschot’ en vertelt over zijn eerste gesproken column vandaag voor BNR-nieuwsradio. Verder aandacht voor de cabaretgroep Kommil Foo, waarvan vrijdag bij BNN de voorstelling Spaak is te zien, en Jan Smeets, die vertelt over de Pinkpop-overzichtstentoonstelling en dertig jaar Pinkpop-affiches. Sidekick is Johnny de Mol. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) praat over de eventuele verlenging van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan en fotograaf Erwin Olaf vertelt over de fototentoonstelling Grief. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

WerkZat: Brenda en Jan. Mensen die door allerlei omstandigheden op zoek moeten of willen naar ander werk, maar niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken, worden deskundig begeleid door een coach. Ned.2, 19.55-20.25u.

BBC 4 on BBC 2: Dan Cruickshank and the art in the canal. De Franse kelner Stéphane Breitwieser stal honderden oude meesters uit musea. Toen zijn moeder in 2001 hoorde dat haar zoon was opgepakt, raakte ze in paniek en gooide de schilderijen in het Rijn-Rhône-kanaal. Veel werken gingen verloren. BBC 2, 0.20-1.50u.

muziek

Konzert zum 80. Geburtstag van Papst Benedikt XVI. Rechtstreekse registratie van het verjaardagsconcert voor paus Benedictus XVI vanuit het Vaticaan, met werken van Mozart, Giovanni Gabrielli en Antonin Dvorak. ARD, 23.45-1.15u.

Consument

Radar. Aandacht voor de roetfilters bij dieselauto's. VROM geeft sinds enige tijd subsidie bij inbouw achteraf van het zogenoemde retrofitfilter, dat ervoor moet zorgen dat het fijnstof in de lucht wordt gereduceerd. Volgens een aantal deskundigen bestaat een grote kans dat er juist meer kleine kankerverwekkende roetdeeltjes in de lucht terechtkomen in plaats van minder. Verder: de meeste werkende 65-plussers hebben geen cao en de daaruit volgende arbeidsrechten. Ned. 1, 20.30-21.10u.

sport

De Wedstrijden. Buitenlands voetbal. Samenvattingen van wedstrijden in de Bundesliga, Serie A, Primera Division en de Schotse Premier League. Tien, 22.30-23.35u.