Televisie Film van de dag

Scène uit Pollock met Ed Harris als Jack ‘the Dripper’. Pollock Year: 2000 Director: Ed Harris Ed Harris PHOTOS12

Pollock. Acteur Ed Harris spendeerde veel eigen geld en tien jaar van zijn leven om zijn biografische film over de abstract-expressionistische schilder Jackson Pollock gerealiseerd te krijgen. Harris speelt zelf de hoofdrol in het kalme portret van de woeste kunstenaar die bekend staat om zijn ‘action paintings’: schilderijen waarop de verf niet aangebracht is, maar erop gedrupt of gesmeten. Time Magazine noemde hem in 1956 dan ook ‘Jack the Dripper’. Het portret van Pollock begint in 1941 als zijn collega en latere vrouw Lee Krasner zijn huis binnenloopt en de schilder met een kater op bed ligt. Krasner introduceert hem in de kunstwereld, met zijn critici, dealers, aanbidders en andere haaien. We zien de beroemde anekdote tot leven komen: Pollock die in de open haard van Peggy Guggenheim pist. Marcia Gay Harden won een Oscar voor haar rol als Lee Krasner. (Ed Harris, 2000, VS), BBC 2, 0.50-2.45u.

André Waardenburg