Spijt over reportage doping

De Dopingautoriteit voelt zich misbruikt door de documentairemakers van Zembla.

Directeur Herman Ram dacht medewerking te verlenen aan het inzichtelijk maken van zijn werk. Het resultaat dat gisteravond onder de titel ‘het Dopingtheater’ te zien was op Nederland 3 zet onder meer vraagtekens bij het aantal epotests in 2006 – slechts veertig – en de eerlijke gang van zaken bij onaangekondigde controles.

De Dopingautoriteit gaf, na lang overleg, Zembla toestemming met controleurs op bezoek te gaan bij drie sporters – roeier Sjoerd Hamburger, verspringer Erik Cadee en luchtgeweerschutter Jasper Klomp – om de procedure te filmen. Dat is reglementair verboden en kon alleen met medeweten van de betrokkenen worden gefilmd. Zij waren dus bijtijds op de hoogte van het bezoek van de vliegende brigade.

Ram erkent dat veertig epotests op een totaal van meer dan 2.800 controles weinig is, maar vooral ingegeven door redenen de hoge kosten. „We moeten een afweging maken hoe we het geld besteden. We hebben gekozen zoveel mogelijk sporters te controleren.”