Spelers AZ in de rij voor wissel

AZ 1 Vitesse 0

Ruststand 1-0. 22. Arveladze (pen) 1-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 16.000.

Erik Oudshoorn

AZ strompelde gisteren naar het einde van de wedstrijd. Ondanks een numerieke meerderheid wegens een rode kaart voor Vitesse-speler Siebe Blondelle, kon de Alkmaarse ploeg met pijn en moeite een magere 1-0 overwinning veiligstellen. AZ ging gebukt onder zaken als het warme weer, de harde grasmat, de naweeën van de uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi en de druk van het moeten winnen om in de race te blijven voor de landstitel.

In de rust stonden de spelers in de rij bij Van Gaal om gewisseld te worden. „Met name Maarten gaf de pijp aan Maarten dus ik besloot hem als eerste te wisselen”, verklaarde de AZ-trainer naderhand over Martens. Stijn Schaars was zijn vervanger. Later haalde Van Gaal ook nog Julien Jenner en Ryan Donk naar de kant en kwam daardoor bijna in de problemen toen Danny Koevermans na een botsing met Ruud Knol groggy op het veld bleef liggen. Verdwaasd zou de AZ-spits noodgedwongen de wedstrijd uitspelen. Ook de blessure van keeper Boy Waterman had AZ in de problemen kunnen brengen.

Invaller Schaars moest de pijn verbijten. Na zijn enkeloperatie voelt het of er steeds messen in het gewricht worden gestoken. Volgens Van Gaal hadden de medici deze ‘bijverschijnselen’ voorspeld. Scherpe stukjes kraakbeen moeten gewoon slijten. Schaars had niettemin hogere verwachtingen van het genezingsproces. Een nieuwe operatie zou betekenen dat het gewricht deels moet worden vastgezet. En dat is waarschijnlijk het einde van de veelbelovende loopbaan van de 23-jarige international. Tijdens de tweede helft vroeg hij om vervanging. Van Gaal deelde hem in strenge bewoordingen mee dat hij moest doorvoetballen.

De coach wil Schaars vanavond zelfs in Jong AZ verder laten wennen aan de pijn. Na zijn mislukte rentree tegen Werder was de middenvelder ontroostbaar over het resultaat van de operatie. Aan de oevers van de Weser werd Schaars door de beweeglijke Diego over de kling gejaagd en moest hij als invaller na een half uur het veld al verlaten.

Afgezien van Schaars verwacht Van Gaal dat AZ donderdagavond pijnvrij is voor het bekerduel met NAC. „Dit was de moeilijkste wedstrijd in ons nog resterende programma”, aldus de coach. „Na Bremen restten er slechts twee etmalen van voorbereiding. Nu hebben we vier dagen. Steeds meer spelers liepen vandaag op hun laatste benen. Wij snakten naar het einde. Daarom was onze overwinning tegen Vitesse een betere prestatie dan de zege van PSV op FC Twente. In Eindhoven ontbrak zaterdagavond de mentale druk die wij wel hadden door de achterstand van twee punten op de ranglijst.”

In de race om de landstitel heeft Van Gaal zijn hoop gevestigd op FC Utrecht dat zondag PSV ontvangt. „Statistisch gezien is gebleken dat PSV thuis bijna niet verliest. En wij moeten maar zien te winnen van Heerenveen dat vecht voor een plek in de play-offs.”

PSV ontmoet in de laatste speelronde Vitesse en kan dan voor eigen publiek de schaal in ontvangst nemen. Aad de Mos, trainer van de Arnhemse club, beloofde dat zijn elftal er alles aan zal doen om de landskampioen punten te ontfutselen. „Wij zijn nog niet uitgespeeld. PSV weet na vandaag dat we niets cadeau geven. We zullen deze ploeg tot de laatste minuut achtervolgen.”

Dat deed Vitesse gisteren inderdaad tegen het moegestreden AZ dat in het eerste half uur zijn tegenstander nog superieur terugdrukte op eigen helft. In die fase kwam ook het winnende doelpunt op het scorebord. Shota Arveladze ging over de knie bij Purrel Fränkel en verzilverde zelf de elfmetertrap. In de tweede helft moest Vitesse al snel met tien man verder omdat invaller Blondelle van het veld werd gestuurd. Hij zou volgens arbiter Roelof Luinge een slaande beweging naar Grétar Steinsson hebben gemaakt. Blondelle ontkende in alle toonaarden. „Ik stond net vier minuten in het veld en dan doe je zoiets niet. Ik was bovendien aan de bal, had geen enkele reden voor een overtreding. Ik weerde me alleen af met m’n handen.” De Mos steunde zijn invaller. „Luinge moet altijd zo nodig zijn stempel drukken op de wedstrijd.”

In de slotfase dirigeerde De Mos tot twee keer toe zijn keeper Vladimir Stojkovic naar voren. Zonder resultaat. Danko Lazovic was met een actie een paar keer dichter bij een treffer. De spits zou in de belangstelling staan van PSV. Hij zegt zelf zich daar nog niet mee bezig te houden. „Maar elke voetballer heeft zijn ambities.”

Technisch manager Jan Streuer had in de winterstop al contact met PSV over Lazovic. „Toen was het bod dat wij kregen volstrekt onvoldoende. Ik ben benieuwd of PSV Lazovic kan betalen.” De Serviër staat tot 2010 onder contract bij Vitesse. Feyenoord krijgt een percentage van de eventuele afkoopsom. Saillant detail: ook Lazovic gaat het laatste weekeinde in Eindhoven op bezoek bij PSV.