Snelle start

Langer doorwerken met Flash.

Op de automarkt heeft de term ‘hybride’ met imagoproblemen te kampen: wel verstandig, niet stoer. Maar het hart van een notebookbezitter gaat wel sneller kloppen van een hybride harde schijf met flashgeheugen.Daarmee start de pc sneller op en blijft de accu langer werken.

Als je Windows Vista vanaf zo’n hybride schijf opstart, zou dat volgens fabrikant Samsung 8 tot 25 seconden sneller gaan dan vanaf een gewone disk. Lekker belangrijk. Interessanter is dat flashgeheugen energie bespaart. De lees- en schrijfkop van de harde schijf hoeven niet voor elk wissewasje in beweging te komen. In plaats daarvan worden bestanden bewaard in een buffer van 128 of 256 MB. Maar één keer in de tien minuten hoeft de harde schijf nog te draaien, zegt Samsung. Daarom zou je op een batterij maar liefst een half uur langer kunnen werken.

Marc Hijink

Meer over hybride en volledige flashdisks op nrc.nl/hebben