Seksles in onthouding werkt niet

Amerikaanse scholieren aan wie gedoceerd wordt dat ‘alleen onthouding’ tot het huwelijk een juist voorbehoedsmiddel is, hebben op dezelfde leeftijd voor het eerst seks als scholieren die andere voorlichtingslessen krijgen.

Uit een vrijdag openbaar geworden rapport, gebaseerd op een enquête onder 2.000 tieners van wie er 1.200 no-sex-before-marriage-les kregen en 800 niet, blijkt dat beide groepen gemiddelde op de leeftijd van 14,9 jaar voor het eerst gemeenschap hebben. Het condoomgebruik in beide groepen is ook hetzelfde, evenals het aantal bedpartners. Zowel jongeren op het platteland als in de stad werden ondervraagd, uit vier staten in verschillende delen van de VS.

Op de zogeheten abstinence only-lessen is kritiek, omdat ze geen effect zouden hebben. Ze worden sinds 1998 gegeven. Onder president Bush is het bedrag voor dit type voorlichtingslessen verhoogd van 10 miljoen dollar tot 176 miljoen per jaar. Het Congres had het ministerie voor Gezondheid om deze studie gevraagd.

Het rapport werd echter niet door het departement maar door een commissie voor overheidszaken van het Huis van Afgevaardigden openbaar gemaakt. De Democratische voorzitter van de commissie, Henry Waxman, zei vrijdag dat „belastingbetalers, kortom, meer dan een miljard dollar hebben betaald voor lesprogramma’s die niet werken”.

Maar een voorstander van de lesmethode zei dat de studie juist bewijst dat er meer van dit soort onderwijs nodig is. „We moeten de lessen effectiever maken, vooral door ‘alleen onthouding’ via vriendennetwerken bij jongeren bekend te maken”. (AP, BBC)