`Schietparijen in Irak zijn verzwegen`

RIJSWIJK. Minstens zeven schietpartijen door Nederlandse militairen in Irak zijn niet gemeld bij de legerleiding. Dat liet militair-psycholoog buiten dienst Willem Heijster zaterdag weten in een radioprogramma van de Tros. Het schietincident met marinier Eric O. zou geen uitzondering zijn, hebben militairen aan Heijster verteld. De militairen zouden ook hebben gezegd dat zij er moeite mee hebben dat de waarheid niet aan het licht komt. Het is niet bekend of er bij de andere incidenten slachtoffers zijn gevallen. Justitie doet momenteel onderzoek naar het achterhouden van bewijs, het beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar het schietincident rond Eric O. in Irak. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) wil niet snel in paniek raken over de berichten. ”Ik kan er niet zoveel mee. Er wordt veel van de krijgsmacht gevraagd. Dan moet je je niet al te snel van de wijs laten brengen door dit soort incidentjes. Want dat is het toch wel. De bewijsvoering is buitengewoon nihil.”