‘Schietincidenten in Irak zijn verzwegen’

Nederlandse militairen in Irak hebben in 2003 verschillende schietincidenten verzwegen. Dat zegt voormalig militair psycholoog Willem Heijster. Volgens Heijster zijn er „zeker drie” incidenten „niet in de lijn gemeld”: „maar mogelijk kom je in totaal op tien”.

Heijster deed zijn uitspraken zaterdag op Radio 1. Volgens de voormalige luitenant-kolonel van de landmacht heeft hij gesproken met militairen die moeite hebben met de geheimhouding. „Dat is toegedekt. Dus zit men in ernstige gewetensnood”. Om welke incidenten het gaat, wil hij niet kwijt. „Meer kan en wil ik niet zeggen”, zegt hij desgevraagd. „Dat is niet in het belang van mijn cliënten.”

Het OM doet onderzoek naar manipuleren van bewijsmateriaal in de zaak rond Eric O. Deze sergeant-majoor werd vervolgd voor het neerschieten van een Iraakse burger, maar vrijgesproken. Zaterdag meldde het parket in Arnhem geen onderzoek te kunnen doen naar het verhaal van Heijster. De Volkskrant meldde vanmorgen echter dat de geruchten worden meegenomen in dit onderzoek. Het OM kon hier vanmorgen geen duidelijkheid over geven. Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei in een reactie zich „niet van de wijs” te laten brengen „door dit soort incidentjes”.