Quasthoff

CD POP

Het is een variatie op ‘Dancing with the Stars’. Een klassiek zanger, beroemd als diepzinnig en warmklankig interpreet van opera, lied en oratorium, doet eens iets anders. Dat de Duitse bas-bariton Thomas Quasthoff een warm hart heeft voor jazz is geen nieuws. Zijn jazzalbum kondigde hij al vijf jaar geleden aan. Nu is het er, en het resultaat is amusant, sympathiek en verrassend.

Wat is de stem toch wonderlijk. Is er één luisteraar die Thomas Quasthoff de liedbariton zou herkennen in Tom de jazz-zanger? Hoogst onwaarschijnlijk. Want als jazz-zanger klinkt Quasthoff ongepolijst, soms zelfs een beetje bleu. Alsof de baas op een personeelsavond opeens zijn geheime hobby onthult en zó goed blijkt te kunnen zingen dat iedereen verzucht: „Goh, jij hebt je roeping misgelopen!”

Een tweede Tony Bennett of Frank Sinatra is net niet opgestaan. Quasthoff zingt de standards (Gershwin, Ellington, Legrand) mooi warm en met jazzy swing en Schwung, de begeleiding door een puike band met een gelikte sound is niet van echt te onderscheiden. Maar dit lijkt toch vooral een collectors item voor klassieke Quasthoff-fans.

Mischa Spel

Thomas Quasthoff: The Jazz Album DG 477 6501

    • Mischa Spel