PvdA-prominenten: géén crisis in de PvdA

Het ontbreekt de PvdA aan zelfvertrouwen, maar van een crisis in de partij is geen sprake.

Dat is de teneur van de uitspraken, afgelopen weekeinde, van diverse PvdA-prominenten: PvdA-leider Wouter Bos, PvdA-voorzitter Michiel van Hulten en oud-voorzitter Ruud Koole. Hun uitspraken vormen een tegenaanval op de kritiek op de PvdA van de afgelopen weken.

Van de hand van Wouter Bos en Ruud Koole stonden zaterdag opinieartikelen in de Volkskrant. Bos schrijft daarin dat de kritiek niet geheel onterecht is, maar hij pleit ervoor „niet in het verleden te blijven hangen”. Volgens Bos is de PvdA „heel goed in zelfkastijding”.

Daarmee doelt de PvdA-leider op de evaluatie van de verkiezingsnederlaag, die volgens het wetenschappelijk bureau van de PvdA, de Wiardi Beckmanstichting, te wijten is aan „diverse spagaten”: tussen links en midden, hoog en laag opgeleid, allochtoon en autochtoon, enzovoort.

Bos ziet deze spagaten juist als „onze grootste kracht”, schrijft hij. Wel is er volgens hem „een beter verhaal” nodig en een ander type kaderlid, „zodat niet alleen maar doctorandussen in beeld komen als beeldbepalende PvdA’ers, maar meer „gewone’ mensen en Jan Schaefer-types”. Bang zijn voor de SP moet de PvdA niet, meent Bos, die ook zelf vorige week kritiek kreeg. Als minister van Financiën zou hij de zelfverrijking aan de top van het bedrijfsleven onvoldoende aanpakken. Bos: „Eén ding weet ik zeker: als we met zijn allen als konijntjes in de koplampen van de SP gaan zitten staren (...) zal het alleen maar verder bergaf gaan.”

Ook oud-voorzitter Ruud Koole gebruikt in zijn bijdrage aan de tegenaanval het woord ‘zelfkastijding’. Koole bedoelt hiermee niet alleen de evaluatie van de verkiezingsnederlaag, maar ook de Wouter Tapes, een onlangs uitgezonden televisie-registratie van hoe de verkiezingscampagne achter de schermen verliep. Volgens Koole is er geen crisis in de partij, maar moet bijvoorbeeld Wouter Bos in een debat over zelfverrijking wel „duidelijk laten zien vanuit welke principes de PvdA opereert”.

Op zijn beurt zei PvdA-voorzitter Michiel van Hulten zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed: „Het is overdreven dat het leiderschap van Wouter Bos ter discussie staat. Er zijn twee opmerkingen over gemaakt, door de Jonge Socialisten en door Jan Pronk.”