PSV hervindt net op tijd oude vorm

Na enkele zwakke prestaties kon PSV weer eens winnen, met 2-0 van FC Twente.

Cocu en Simons gelden als de crisisbezweerders.

Jefferson Farfán scoorde beide doelpunten. Foto ProShots seizoen 2006-2007 hce. eindhoven 15-04-2007 psv - fc twente uitslag 2-0 . Doelpunt door jefferson farfan 1-0
Jefferson Farfán scoorde beide doelpunten. Foto ProShots seizoen 2006-2007 hce. eindhoven 15-04-2007 psv - fc twente uitslag 2-0 . Doelpunt door jefferson farfan 1-0 John Claessens

PSV heeft net op tijd het koordje van de noodparachute weten te vinden. Na een wekenlange vrije val, waarin de titelverdediger het leeuwendeel van zijn voorsprong van elf punten op de achtervolgers verspeelde, waren zaterdagavond tegen FC Twente ineens weer alle oude patronen zichtbaar: twee snelle doelpunten van een messcherpe Jefferson Farfán, een tegenstander die veelvuldig balbezit had maar nauwelijks kansen kreeg, en een resultaat (2-0) waar weinig op af te dingen viel. Door de zege behoudt PSV twee punten voorsprong op Ajax en AZ.

De plotselinge wederopstanding is opmerkelijk na de onthutsende prestaties van de voorbije weken, waarbij PSV verschillende keren volledig onder de voet werd gelopen, niet alleen door Ajax (1-5) en Liverpool (0-3), maar een week geleden ook nog door NEC (2-1). Met de wedstrijden tegen FC Utrecht en Vitesse voor de boeg, en de wetenschap dat de van een blessure herstelde Braziliaan Alex morgen terugkeert in Eindhoven, durfde het publiek zaterdagavond in het bloedhete Philips-stadion weer uit volle borst te zingen over een nieuw landskampioenschap.

Maar PSV-trainer Ronald Koeman is zo geschrokken van de crisis waarin zijn ploeg na de winterstop terechtkwam dat hij uitermate voorzichtig bleef in zijn analyse. Van een herstel wilde hij nog niet spreken. „Ik zal voorzichtig zijn om daarover uitspraken te doen, anders word ik daarmee weer om mijn oren geslagen als het niet lukt”, zei hij naderhand.

Hij is dan ook nog lang niet gerust op een ‘eind goed, al goed’ in Eindhoven. Daarvoor duurde de „mindere periode”, zoals hij het zaterdagavond noemde, hem veel te lang. „En je wint niet zomaar bij FC Utrecht. Maar in de kampioensrace hebben we de eerste van drie stappen gezet.” Waar de ommekeer bij PSV aan te danken was, kon Koeman niet zeggen. „We hebben geen rare dingen gedaan. Intern zijn we heel rustig gebleven.”

Dat klonk niet erg overtuigend voor een trainer die een week geleden in Nijmegen nog een „totale desorganisatie” bij zijn ploeg had waargenomen. Ook zaterdag werd het middenveld van PSV in het eerste kwartier nog overlopen door FC Twente, maar twee fraaie doelpunten van Farfán hielpen de titelverdediger over de drempel. „Door die fantastische goals konden wij ons favoriete spelletje spelen: wachten en heel compact spelen. Dan moet je heel goed zijn om dat tegen ons uit te spelen.”

Daarbij viel vooral Eric Addo op, die de rust terugbracht in de PSV-defensie. Hij was een tijdlang over het hoofd gezien, maar bleek de ideale vervanger van de Portugees Manuel da Costa, die de afgelopen weken door de afwezigheid van Alex verschillende keren door de mand was gevallen. Het resultaat tegen FC Twente gaf PSV dus een flinke oppepper voor het sluitstuk van de competitie, al leek de nummer vier van de ranglijst, met de naderende play-offs in zicht, niet naar Eindhoven te zijn gekomen om tot het uiterste te gaan tegen PSV.

Dat werd nog het best geïllustreerd door het PSV-talent Ismaïl Aissati, die in de winterstop aan FC Twente werd verhuurd omdat hij in Eindhoven te weinig aan spelen toe kwam. De jonge Utrechter groeide in Enschede direct uit tot één van de smaakmakers, maar zaterdag viel hij vooral op door zijn interactie met het Eindhovense publiek dat hem veelvuldig toezong, vooral toen hij uit sportiviteit de bal over de zijlijn schoot nadat hij een PSV’er met kramp op de grond had zien liggen. Een kwartier voor tijd kreeg hij een staande ovatie bij de ‘publiekswissel’ door zijn trainer, Fred Rutten.

Toch liet Aissati na afloop blijken dat zijn PSV-hart en zijn Twente-shirt hem niet voor een innerlijk conflict hadden gesteld. „Dat soort verhalen krijg je altijd, daar maak ik mij niet druk om. Ik doe mijn uiterste best voor FC Twente, dat hoort bij het professional zijn. De mensen begrijpen dat.” PSV kan Aissati volgend jaar in elk geval goed gebruiken, zeker als de club het moet doen zonder Phillip Cocu, de routinier die zijn ploeg voor de zoveelste keer op sleeptouw nam.

Volgens Koeman speelden met name Cocu en de Belg Timmy Simons de afgelopen weken een rol bij het bezweren van de crisis in de spelersgroep, door de jongere spelers te wijzen op hun verantwoordelijkheden. „Ik vraag Cocu regelmatig nog een jaar te blijven”, verzuchtte Koeman dan ook. „Maar ik denk niet dat hij zich laat beïnvloeden.”

PSV is al druk bezig met het zoeken naar een opvolger, al vreest Koeman dat die niet gemakkelijk te vinden is. „Een speler als hij is zeldzaam op de Nederlandse velden.”