Proces-Holleeder weken stilgelegd

De rechtszaak tegen de medeverdachten van Willem Holleeder is stilgelegd in afwachting van een prognose over de gezondheidssituatie van Holleeder. Afgelopen donderdag kreeg hij een nieuwe hartklep. De rechtbank vindt in principe dat de zaken van alle verdachten zo verweven zijn, dat gezamenlijke behandeling nodig is. Op 7 mei neemt de rechtbank een definitieve beslissing over het vervolg.

Als dan duidelijk is dat het herstel van Holleeder langer dan zes maanden zal duren, worden de zaken tegen de negen medeverdachten vrijwel zeker afgesplitst en wordt meteen met de behandeling van hun zaken begonnen. Verloopt het herstel van Holleeder normaal dan is het meest waarschijnlijke scenario dat de behandeling van alle zaken in september begint, al blijft de optie open om al in mei verder te gaan.

Volgens de rechtbank is gezamenlijke behandeling van belang omdat beslissingen over de bewijskracht van bijvoorbeeld de Endstra-tapes alle zaken raken. Dat geldt ook voor de waarde van een aantal getuigenverklaringen.

Het probleem is dat op dit moment onduidelijk is hoe lang het herstel van de hoofdverdachte nog duurt. Officier van justitie Koos Plooij meldde vanmorgen dat het herstel normaal verloopt. „De operatie is geslaagd en Holleeder komt langzaam uit zijn slaap.”

Volgens Plooij is de verwachting dat Holleeder over twee weken het ziekenhuis kan verlaten. Wanneer hij dan weer ter zitting kan verschijnen is op dit moment nog onduidelijk. Plooij betwijfelt of die termijn drie tot zes maanden is, zoals de advocaat van Holleeder beweert.„Het is heel goed mogelijk dat het minder lang duurt.”