OZ is kansloos op ’t Kopje

Oranje Zwart verloor gisteren van koploper Bloemendaal: 4-2.

De hockeyers zijn nagenoeg kansloos voor de play-offs om het landskampioenschap.

Robert van der Horst (rechts) namens Oranje Zwart in duel met Christopher Zeller van Bloemendaal. Foto Michael Kooren Bloemendaal 15-04-2007, Hockey, Bloemendaal - Oranje Zwart. © foto Michael Kooren. Utrecht, van der Horst (re) in duel met Duitse spits van Bloemendaal Kooren, Michael

Doelman Josef Kramer stopte twee seizoenen geleden nadat hij in Bloemendaal met de hockeyers van Oranje Zwart het landskampioenschap had behaald. Vorig jaar besloot de Australische strafcornerspecialist Troy Elder zijn verblijf bij de club uit Eindhoven te beëindigen nadat de ploeg op het kunstgrasveld op ’t Kopje was uitgeschakeld in de play-offs. Het ‘OZ’ van dit jaar ontbeerde tot vorige maand een betrouwbare keeper en een genadeloze afmaker en is na de nederlaag van gisteren in Bloemendaal (4-2) nagenoeg kansloos om opnieuw bij de beste vier in de hoofdklasse te eindigen.

De altijd vermakelijke, kaartenrijke en vaak beslissende duels tussen Bloemendaal en Oranje Zwart werden de afgelopen jaren ook buiten de lijnen gespeeld. Zo lieten fans uit de kustplaats in 2005 in de nacht voor de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap pizza’s bezorgen op de hotelkamers van spelers van OZ. Vorig jaar provoceerde de aanhang de spelers van de provincieclub door aardappelen op het veld te gooien. Supporters van Oranje Zwart spreken op hun beurt smalend van ‘Bloemendaalski’. Voetbalclub Chelsea staat door de kooplust van de Russische eigenaar Roman Abramovitsj in Engeland bekend als ‘Chelski’.

Tot nieuwe wederzijdse pesterijen rond de play-offs zal het dit seizoen waarschijnlijk niet komen. Bloemendaal, HGC en Rotterdam zijn met nog twee wedstrijden te gaan zeker van de play-offs, Oranje Zwart staat zevende met vijf punten achterstand op nummer vier SCHC dat vrijdagavond de directe confrontatie won van naaste belager Amsterdam. Zelfs bij een overwinning op ’t Kopje had OZ een plaats bij de vier hoogst geklasseerde ploegen niet meer in eigen hand. En hoewel de ploeg uit Eindhoven een goede eerste helft speelde, sloeg Bloemendaal vier keer geraffineerd toe voor het doel van Oranje Zwart dat weer werd verdedigd door de teruggekeerde Josef Kramer.

Coach Eric Verboom slaagde in de afgelopen twee seizoenen niet een doelman te vinden van hetzelfde kaliber als Kramer, die na het kampioenschap in 2005 het doel verruilde voor een eigen praktijk als podotherapeut. „Eerst hebben we het geprobeerd met Stijn Thoonen die ondanks zijn talent niet voldeed”, zei Verboom na afloop. „Met Steven Hendrickx van Push hoopten we wat meer ervaring te krijgen, maar ook hij wist niet het verschil te maken bij strafcorners. De oplossing voor volgend seizoen kwam toen Kramer aangaf het hockey toch te missen.”

In de aanvalslinie moest Verboom dit jaar op zoek naar een vervanger voor Troy Elder. De veel scorende Australiër koos na vijf seizoenen bij Oranje Zwart voor een functie als manager bij een loodgietersbedrijf in zijn geboorteland en nam het spelen in een beduidend mindere competitie op de koop toe. Verboom: „Hij is het scoren zeker nog niet verleerd. Ik begreep dat hij voor de Queensland Blades het winnende doelpunt heeft gemaakt in de finale van de nationale Australische competitie.”

Verboom ontliep het probleem tijdelijk door variaties aan te brengen in de strafcorner, waarbij de bal na de sleeppush vanaf de achterlijn niet meteen op doel wordt geschoten. In Bloemendaal probeerde Oranje Zwart het gisteren toch weer direct vanaf de rand van de cirkel. Verboom: „We hebben in de jeugd een specialist, maar hij is nog niet zo ver. Ik denk dat het team in meer opzichten dit seizoen minder uitgebalanceerd was dan in afgelopen jaren. Daardoor hebben spelers op veel verschillende plekken gespeeld. Wij zijn de beginnende golfer die een bal buiten de baan slaat en vervolgens toch nog op de hole wil mikken in plaats van opnieuw te beginnen.”

Oranje Zwart heeft voor volgend seizoen drie jonge Nederlandse hockeyers vastgelegd. De club, een decennium geleden nog trendsetter met het aantrekken van buitenlandse hockeyers, wil in het aanstaande olympische jaar waarin veel internationals terugkeren naar hun eigen land, weer op de play-offs mikken. „Je hebt internationals als Matthijs Brouwer, Rob Reckers, Jeroen van Eijk en mij nodig om de ploeg op sleeptouw te nemen”, zei de talentvolle verdediger Robert van der Horst. „Maar je komt echt ver met een goede keeper en een goede corner. In veldspel hebben we Troy Elder niet eens zo gemist. Je merkt het pas bij de strafcorners.”