Oettinger biedt excuses aan

Berlijn, 16 april. De premier van Baden-Württemberg, Günther Oettinger, heeft na aanhoudende kritiek zijn excuses aangeboden voor een toespraak waarin hij het naziverleden van een van zijn voorgangers bagatelliseerde. Oettinger (CDU) zei vorige week over zijn overleden partijgenoot Hans Filbinger dat deze een tegenstander van de nazi`s was geweest. Filbinger moest in 1978 aftreden als premier nadat bekend was geworden dat hij in de oorlog als rechter bij de marine had meegewerkt aan doodvonnissen voor Duitse soldaten. Volgens Oettinger was Filbinger een slachtoffer van de omstandigheden en geen overtuigde nazi. ”Het was nooit mijn bedoeling de slachtoffers te kwetsen”, aldus Oettinger. ”Mocht dat toch gebeurd zijn, dan spijt me dat. En daar bied ik excuses voor aan.”