Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Nieuwe Tolkien door zoon is voor ‘fans’

Ruim drie decennia na zijn dood is er een nieuw boek van John Tolkien verschenen. Het werk, The Children of Húrin, is samengesteld door zijn zoon Christopher uit ongepubliceerde fragmenten uit Tolkiens nalatenschap.

Al sinds zijn jongensjaren broedde Tolkien (1892-1973), auteur van onder meer The Lord of the Rings en The Hobbit, op een verhaal over een jongeman en een draak. Het mondde ten slotte uit in het nieuwe boek.

Het is een somber verhaal geworden van een mythische figuur, Húrin, die de wil van een god tart. Deze vervloekt hem en zijn familie en het zijn vooral Húrins kinderen die daarvoor de prijs betalen. Zijn zoon Túrin Turambar weet weliswaar de draak Glaurung te verslaan maar moet vervolgens aanzien hoe zijn vrouw, die nota bene zijn eigen verloren zuster Niënor blijkt te zijn, zelfmoord pleegt. Wanhopig beneemt vervolgens ook Túrin zich het leven.

De inspanningen van Christopher Tolkien er een samenhangend boek van te maken zijn niet door alle Britse critici even geestdriftig ontvangen.

Tom Deveson vergelijkt het lezen van het boek, waarin volgens hem niets gebeurt, met een „pijnlijke boetedoening”. Alleen vrome fans van Tolkien kunnen er volgens hem wellicht nog enig plezier aan beleven.

Jeremy Marshall in The Times is wat positiever. Hij vindt dat The Children of Húrin beter is dan bijna al het eerder postuum verschenen werk van Tolkien. Murrough O’Brien in The Independent on Sunday is het daarmee niet eens. Hij vindt het nieuwe boek juist minder dan Silmarillion, een boek uit 1977, dat in veel opzichten lijkt op The Children of Húrin.