nader bekeken

Afonso Alves, de 26-jarige Braziliaanse spits van Heerenveen, leidt in zowel de Nederlandse als Europese topscorersklassementen. Hij heeft in 29 wedstrijden 29 doelpunten gemaakt, een gemiddelde van één per wedstrijd. Daarmee gaat gaat hij in het percentageklassement Anthony Stokes van het Schotse Falkirk (14 uit 16) en Alexander Zickler van het Oostenrijkse Salzburg (20 uit 23) voor.

Op de ranglijst voor de Gouden Schoen van ESM, een organisatie van Europese sporttijdschriften, leidt Alves soeverein met 43,5 punt, voor Francesco Totti van AS Roma (40) en Frédéric Kanouté (38) van Sevilla. Die prestatie moet hoog worden ingeschat, omdat bij de berekening van de score een op de zwaarte van de competitie gebaseerde vermenigvuldigingsfactor wordt gehanteerd. En de eredivisie wordt lager ingeschaald dan de Spaanse, Engelse, Italiaanse en Duitse competities, waarin de concurrenten van Alves spelen.