Muqtada Sadr zegt steun aan Iraakse regering op

De positie van de Iraakse premier Nour al-Maliki is vandaag verzwakt door de terugtrekking van de groep van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr uit zijn kabinet. Irak was de afgelopen dagen weer doelwit van zware bomaanslagen.

Volgens een verklaring van Sadr die vandaag werd voorgelezen door een medestander, zijn de belangrijkste redenen van de terugtrekking Maliki’s zwijgen over de eis „van bijna een miljoen mensen die de terugtrekking van de Amerikaanse troepen willen” en de verslechtering van de veiligheids- en sociale omstandigheden. De verklaring doelde op de betoging in Najaf, een week geleden, waar tienduizenden tot honderdduizenden aanhangers van Sadr (afhankelijk van de politieke richting van de boodschapper) een vast tijdschema eisten voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Muqtada Sadr is van het begin af aan een fel tegenstander van de Amerikaanse aanwezigheid geweest. Bovendien is zijn militie, het Leger van de Mahdi, belangrijk doelwit van de grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoperatie in Bagdad. Talrijke aanhangers zijn de laatste paar maanden gedood of opgepakt. Zelf is hij ondergedoken.

Muqtada Sadrs radicale stroming telt zes (van de 37) ministers en 32 (van de 275) parlementsleden. Eerder is al de Fadhilapartij uit de shi’itische alliantie gestapt waarvan ook premier Maliki deel uitmaakt. Maliki’s coalitie, waarvan onder andere ook Koerdische en sunnitische partijen deel uitmaken, komt niet in direct gevaar door Sadrs terugtrekking. Maar ook diverse sunnitische partijen en de seculiere groep van ex-premier Allawi zijn zeer ontevreden over Maliki’s functioneren. Volgens de Amerikaanse hoogleraar Juan Cole, die de ontwikkelingen in Irak op dagelijkse basis volgt op zijn weblog Informed Comment, stort de coalitie langzaam in elkaar. „Het eindstadium zal waarschijnlijk zijn dat de regering niet meer functioneert”, aldus Cole.

Bij zes bomaanslagen in shi’itische buurten van Bagdad vielen gisteren zeker 45 doden. Het ging in vijf van de zes gevallen om auto’s s en minibussen die met explosieven waren volgepakt en tot ontploffing werden gebracht. De zesde was een zelfmoordaanslag.

De voorgaande dag waren bij een zelfmoordaanslag in de shi’itische stad Kerbala zeker 40 en volgens sommige bronnen meer dan 50 mensen gedood en circa 200 gewond. In Bagdad werden zaterdag volgens de politie weer 19 lijken gevonden, naar wordt aangenomen slachtoffers van (shi’itische) milities. (Reuters, AP, AFP)