MoMA ontvangt archief Rosenberg

NEW YORK, 16 april. De archieven van Paul Rosenberg, een Parijse kunsthandelaar die Picasso, Matisse en andere Franse modernisten vertegenwoordigde, zullen overhandigd worden aan het New Yorkse Museum of Modern Art. Dit heeft het museum bekendgemaakt. De Paul Rosenberg-archieven bevatten een unieke verzameling van veilingresultaten en -catalogi, foto's van schilderijen en installaties, tentoonstellingsdocumentatie, alle stammend uit het Parijs van de vroege twintigste eeuw. Paul Rosenberg beheerde een galerie in Parijs tussen 1906 en 1940. De galerie verkocht werk van Eugene Delacroix, Jean-Auguste-Dominique Ingres en Paul Cezanne. Na 1906 handelde Rosenberg ook in werk van Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Leger en Henri Matisse. Vooral met Picasso stond Rosenberg in nauw contact. (AP)