Mekka vinden, met een kompas in de cel

Islamitische arrestanten die vastzitten op het Haagse politiebureau Segbroek weten altijd waar Mekka ligt. In de twee cellen en de vier ophoudkamers van het complex is namelijk een kompas op het plafond geschilderd, zodat arrestanten kunnen vaststellen naar welke kant ze moeten bidden. „Een geste van het huis”, zegt Wim Hoonhout, woordvoerder van Politie Haaglanden.

Vanwaar dit gebaar?

„Een collega zag zo’n kompas in enkele hotels in binnen- en buitenland waar hij te gast was. In de regio Haaglanden heeft 40 procent van de inwoners een etnische achtergrond. Voor onze islamitische klanten biedt zo’n windroos een aardig markeringspunt voor het bidden. Mogelijk krijgen ook de cellenblokken op de andere bureaus van Politie Haaglanden een geschilderd kompas. Daar wordt binnenkort een beslissing over genomen.”

Komt u islamitische arrestanten op meer manieren tegemoet?

„Natuurlijk krijgen ze ook ander eten. De tijd dat we alleen brood met varkensworst verstrekten, is echt voorbij. Aan arrestanten geven we voedsel dat past bij hun geloofsovertuiging. Je probeert een relatie op te bouwen met de mensen die je hebt aangehouden. Als je begint met tegenwerken, schiet dat niet op.”

De Telegraaf en de website GeenStijl melden dat gearresteerde moslims niet met hun hoofd maar met hun billen richting Mekka bidden, omdat u oost en west hebt verwisseld op bureau Segbroek. Klopt dat?

„Nee, de windroos is correct. Mogelijk is de verwarring ontstaan, doordat de windroos van onderaf wordt bekeken terwijl je een windroos normaliter van bovenaf bekijkt. Voor sommige journalisten is dat kennelijk ingewikkeld.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens