Massa wint GP Bahrein, drie leiders na drie races

De Braziliaan Felipe Massa heeft in een Ferrari de Grote Prijs Formule 1 van Bahrein gewonnen. In de derde race van het seizoen was hij sneller dan de Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) en zijn Finse ploeggenoot Kimi Raikkonen. Wereldkampioen Fernando Alonso werd in zijn McLaren pas vijfde, na Nick Heidfeld (BMW). Daardoor staan na drie races drie coureurs gedeeld aan de leiding: Alonso, Raikkonen en Hamilton hebben alle drie 22 punten. Massa volgt als vierde op vijf punten achterstand.

Het was opnieuw Hamilton, de jonge Brit van 22, die met de grootste eer ging lopen. Voor het eerst mocht de F1-debutant van op de eerste rij vertrekken, naast Massa, die de pole position had veroverd. Hamilton bleef lange tijd uitstekend in het spoor van Massa en finishte 2,36 seconden later dan de Braziliaan.

Hamilton, de eerste zwarte coureur in de belangrijkste autosportdiscipline, is daarmee ook de eerste piloot in de 57-jarige geschiedenis van de F1 die in zijn eerste drie races telkens het podium haalt. Bij zijn debuut in Australië eindigde hij als derde, vorige week in Maleisië werd hij ook al tweede, toen na zijn teamgenoot Alonso.

„Ik ben heel erg trots. Het is een mooie prestatie”, reageerde Hamilton na de race. „Alweer een tweede plaats in amper mijn derde Grand Prix, ik kan niet meer verlangen. Er is slechts één stapje verder nu.” De strijdbare Hamilton verklaarde vorige week ook al dat hij wil meestrijden voor de zeges.

Voor Massa, vorig jaar de secondant van Michael Schumacher bij Ferrari, was het de eerste zege van het seizoen en de derde zege uit zijn carrière. Vorige week mocht hij ook al op pole position starten, maar toen liet hij zich verrassen door zowel Hamilton als Alonso. Gisteren kon Massa wel zijn eerste startplaats verzilveren en reed hij van start tot finish aan de leiding. „De eerste races gaven niet wat ik ervan verwacht had. Deze keer verliep alles zoals het moest”, aldus de winnaar.

Ook Nick Heidfeld kan terugblikken op een mooie start van het seizoen. Voor de derde keer op rij eindigde hij in zijn BMW Sauber op de vierde plaats. Hij is vijfde in het kampioenschap met vijftien punten.

Voor Spyker was het goede nieuws dat beide wagens deze keer de finish haalden. Christijan Albers werd voorlaatste op twee rondes, Adrian Sutil vijftiende en laatste op vier rondes. De volgende Grand Prix is die van Barcelona, op 13 mei.

Volg de Formule 1 op www.formula1.com