Marathon gestaakt wegens hitte

De marathon van Rotterdam is gistermiddag wegens de hitte gestaakt – op de warmste aprildag ooit. Rond half drie werd duidelijk dat het aantal uitvallers onder de prestatielopers snel opliep, waarna marathondirecteur Mario Kadiks in samenspraak met burgemeester Ivo Opstelten zijn vergaande besluit nam.

Twintig deelnemers moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd; tien werden er daadwerkelijk behandeld. Drie lopers zijn opgenomen wegens hartklachten, van wie één is geopereerd aan een vernauwing van de kransslagader. Van de andere twee was de toestand gisteravond stabiel. Alle 7.700 deelnemers aan de marathon kregen een medaille.

In Rotterdam was het om half drie ongeveer 27 graden. Het was gisteren de warmste aprildag ooit. In De Bilt werd het 28,9 graden en in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen was het om half zes ’s middags zelfs 29,8 graden, zo meldde MeteoConsult.

Het oude record was 27,8 graden dateerde van 21 april 1968. Zaterdag werd ook al een een ander record gebroken, namelijk dat van de zomerse grens van 25 graden. Die was nog nooit vóór 15 april bereikt. De vroegste dag in het jaar waarop die ooit bereikt werd, was 15 april 1904. Met een gemiddelde temperatuur van 18,9 graden in april is het dit jaar 11 graden warmet dan gebruikelijk in deze maand.

De oorzaak van het zomerweer is een hogedrukgebied, waarvan het centrum boven de Oostzee ligt. Bovendien is de bovenlucht op dit moment erg warm. Op 1.500 meter hoogte worden temperaturen van 12 of 13 graden gemeten. Een andere factor die meespeelt, aldus MeteoConsult, is de droogte van de laatste maand. Een flink deel van de zonnewarmte, die anders in het verdampen van het bodemvocht gaat zitten, is nu beschikbaar voor de temperatuur. Hierdoor wordt het warmer dan onder ‘normale’ omstandigheden.

Lees het verhaal van een marathonloper die instort, pagina 8 en 9

Lees het verslag van de wedstrijd, pagina 14