Man United en Chelsea spelen finale van FA Cup

Chelsea en Manchester United hebben zich geplaatst voor de finale van de FA Cup. Chelsea versloeg Blackburn Rovers door een doelpunt in de verlenging van Michael Ballack(2-1). United ontdeed zich gemakkelijk van Watford (4-1).

De finale wordt op 19 mei gespeeld in het vernieuwde Wembleystadion. Beide ploegen zijn ook elkaars grootste rivalen in de Engelse competitie. Op de ranglijst van het Premiership heeft Manchester United met zes wedstrijden voor de boeg drie punten voorsprong op Chelsea. Op 9 mei ontmoeten de clubs elkaar in de voorlaatste speelronde op Stamford Bridge, het stadion van de Londense club.

De twee clubs zijn ook nog in de strijd om de beker van de Champions League. Chelsea ontmoet in de halve finale Liverpool, Manchester United AC Milan. Op 23 mei wordt de finale van dit toernooi in Athene gespeeld.

Chelsea dankte zijn overwinning in de halve finale om de FA-Cup die in Manchester werd gespeeld, aan het verbluffende werk van doelman Peter Cech. Coach Jose Mourinho prees na afloop de Tsjech als de ‘beste doelman ter wereld’. Cech speelt sinds de operatie aan zijn hoofd met een helm op. Hij was ruim drie maanden uit de roulatie, nadat hij in het begin van de competitie een schedelbasisfractuur had opgelopen door een botsing met Readingspeler Stephen Hunt.

Mourinho, gisteren: „Toen we hem in het ziekenhuis zagen na de operatie aan zijn hoofd, kaalgeschoren en met een groot litteken, dachten we dat hij nooit meer zou spelen. Zeker niet op hoog niveau. hij heeft verschillende helmen uitgeprobeerd omdat hij niet zonder kan en mag spelen. Als je dan zoals hij zo goed speelt als Peter de laatste weken en zeker nu tegen Blackburn, dan ben je geweldig. De beste ter wereld. Hij heeft ons vandaag gered.”

De Tsjechische doelman riskeert een zwelling in zijn hoofd als hij weer een zware klap moet incasseren. Hij wil niet stoppen met voetbal. De 35-jarige doelman werd in maart uitgeroepen beste keeper van de maand, omdat hij geen tegendoelpunt had toegestaan.

Blackburn Rovers en Chelsea speelden op Old Trafford, het stadion van Manchester United, een zinderende wedstrijd. Chelsea kwam op voorsprong door Frank Lampard, waarna Jason Roberts gelijk maakte. In de negentiende minuut van de verlenging schoot de ook uitblinkende Duitser Ballack naar de finale.

De overwinning van Chelsea werd in Manchester luid bejubeld door eigenaar Roman Abramovitsj. Na afloop omhelsde hij coach Mourinho. Dat was opmerkelijk omdat de toekomst bij Chelsea onzeker is voor de Portugese coach. De afgelopen weken uitte hij zijn ongerustheid over het feit dat Abramovitsj over zijn functioneren bleef zwijgen. Mourinho heeft een contract tot 2010, maar weet niet of hij mag blijven als hij dit seizoen geen succes heeft.

Door de zwijgzaamheid van Abramovitsj werd de naam van Mourinho al in verband gebracht met een mogelijk vertrek van hem naar Real Madrid. Als opvolger werd Guus Hiddink genoemd.