Maarten `t Hart 1

Gevlucht vanuit een land in het Midden-Oosten verbaas ik mij hoe sommigen hier vervallen tot een ander uiterste. In mijn vorige land zijn religie en politiek ongezond verweven, hier mag je van Maarten `t Hart niet eens als politica zeggen dat je christen bent, en dat je je geloof serieus neemt. Hij vraagt Marianne Thieme daarom af te treden als partijleider van de Partij voor de Dieren (nrc.next, 11 april). Het was beter geweest als hij als ex-lijstduwer politieke steun en onverwerkte frustraties uit zijn religieuze verleden kon scheiden. Nog bonter maakt de cartoonist het. Verstoken van elk gevoel van inleving in de gevoelens van christenen, nagelt hij een varken aan een kruis. Snapt hij niet hoe kwetsend dit beeld is voor grote groepen gelovigen? Waarom uitgerekend een varken? Ik wil graag integreren in de Nederlandse samenleving, maar als tolerantie en vrijheid van meningsuiting betekenen dat je onbeperkt anderen mag kwetsen, dan heb ik nog een lange weg te gaan.